Prestressed Concrete Structures Questions and Answers – Torsion Members

«
»

This set of Prestressed Concrete Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Torsion Members”.

1. In case of structural concrete members subjected to torsion, shear stress develops depending upon the __________
a) Type of bending
b) Type of tendon
c) Type of anchorage
d) Type of cross section
View Answer

Answer: d
Explanation: In the case of structural concrete members subjected to torsion, shear stresses develop depending upon the type of cross section and magnitude of torque, the shear stresses in association with the flexural stresses may give rise to principal tensile stresses, the value of which when it exceeds tensile strength of the concrete results in the development of cracks on the surface of the member.
advertisement

2. The distribution of torsion shear stress is uniform in __________
a) Parallel sections
b) Rectangular sections
c) Trapezoidal sections
d) Circular sections
View Answer

Answer: c
Explanation: The distribution of torsion shear stress is uniform in circular sections where the magnitude of the shear stress is proportional to the distance from the centre and in case of non circular sections involving warping of the cross section, approximate formula have been proposed based on elastic analysis.

3. The maximum shear stress of circular section is given as __________
a) 16T/πD3
b) 20T/πD3
c) 40T/πD3
d) 100T/πD3
View Answer

Answer: a
Explanation: An analysis of principal stresses in prestressed concrete members should include the combined effect of shear stresses due to transverse loads and torsion, together with direct stresses due to flexure and prestress and the maximum stress of circular section is given as:
16T/πD3, D = diameter, T = torsion.

4. The failure of prestressed concrete member without additional un tensioned reinforcement, to that of plain concrete is?
a) Zero
b) Less
c) 1
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The failure of a prestressed concrete member without additional un tensioned reinforcement, under pure torsion, is more or less similar to that of plain concrete where sudden failure is imminent almost simultaneously with the formation of first crack.

5. Which type of prestressing is advantageous for the members subjected to pure tension?
a) Concentric prestressing
b) Tangential prestressing
c) Circular prestressing
d) Overloaded prestressing
View Answer

Answer: a
Explanation: The research by Humphery and Zia has shown that by suitably adjusting the value of the prestressing force the torsional resistance can be increased by as much as 2.5 times that for the corresponding plain concrete member and for members subjected to pure torsion; concentric prestress is more advantageous than eccentric prestress.
advertisement

6. When both longitudinal steel and spirals are provided in prestressed members, the ultimate torsional resistance is?
a) Twp+Tws
b) Ttp+Tts
c) Tvp+Tvs
d) Tep+Tes
View Answer

Answer: b
Explanation: The use of longitudinal steel or spirals independent of each other does not increase the ultimate torsional resistance but when both longitudinal steel and spirals are provided in prestressed members, the ultimate torsional resistance is enhanced and according can be expressed as Ttp + Tts, where Ttp is the torsional resistance moment of the prestressed concrete section and Tts is the additional torsional resistance moment of the non-prestressed reinforcement, which must consist of spirals and longitudinal steel.

7. The behavior of a prestressed concrete member is affected by the relative magnitude of __________
a) Internal actions
b) External actions
c) Zero
d) Constant actions
View Answer

Answer: a
Explanation: The behavior of a prestressed concrete member is affected by the relative magnitude of the internal actions, such as torque, bending moment and shear force, in circular sections and if torsion is small, it has little effect on the overall behavior and the failure are controlled by either flexure or shear.

8. The members subjected to torque, bending and shear are generally reinforced with __________
a) Parallel and perpendicular reinforcements
b) Longitudinal and transverse reinforcements
c) Rectangular and trapezoidal reinforcements
d) Circular and square reinforcements
View Answer

Answer: b
Explanation: Members subjected to torque, bending and shear are generally reinforced with longitudinal and transverse reinforcements in order to study the contribution of the longitudinal and transverse reinforcement in resisting flexure, torsion and shear forces, it becomes necessary to analyze the system of forces acting on the warped cross sections of the structural element at the limit state of failure.

9. The skew bending theory is based on the __________
a) Plane Elasticity
b) Plane Deformation
c) Plane Torque
d) Plane Strain
View Answer

Answer: b
Explanation: The skew bending theory is based on the plane deformation approach to plane sections subjected to bending and torsion, the skew bending theory was initially proposed by Lessing with subsequent contributions from Collins, Hsu, Zia, GEsund, Mattock and Elfgreen, of the several researches in this field, Hsu has made the most significant contribution based on the experimental investigations, his work forms the basis of the American, Australian(AS 1481) and Indian code (IS: 1343) provisions.
advertisement

10. The space truss, which is composed of longitudinal bars and diagonal concrete truss subjected to twist is known as __________
a) Skew bending theory
b) Space truss analogy theory
c) Space truss theory
d) Compression failed theory
View Answer

Answer: b
Explanation: The space truss analogy theory, which is a modification of the planar truss analogy for shear and according to this theory the space truss, which is composed of longitudinal bars and diagonal concrete struts is subjected to twist in which the stirrups and longitudinal bars are considered the tension members and the diagonal concrete struts at an angle θ between the cracks and considered the compression members θ is idealized to 45 degrees.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Prestressed Concrete Structures.

To practice all areas of Prestressed Concrete Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn