Prestressed Concrete Structures Questions and Answers – Structural Forms for Energy Structures

«
»

This set of Prestressed Concrete Structures Quiz focuses on “Structural Forms for Energy Structures”.

1. The prestressed concrete structures pressure vessels can be triaxially prestressed resulting in ____________
a) Reflection
b) High load factors
c) Tensile factors
d) Ductile factors
View Answer

Answer: b
Explanation: Reinforced concrete are widely used for energy structures like dams, surge shafts in hydroelectric power stations and the use of prestressed concrete biological shields for nuclear reactor and containment vessels of few several advantages and prestressed concrete pressure vessels can be triaxially prestressed resulting in higher load factors against limit states of service and ultimate failure and the structural form normally used comprises a cylindrical concrete vessel capped with a shallow dome and cylindrical and spherical shapes have been used for the oldbury and wylfa pressure vessels.
advertisement

2. One of the nuclear power station located in Tamilnadu shielded by a double containment system is?
a) Lankesh nuclear power station
b) Gauri nuclear power station
c) Kalpakkam nuclear power station
d) Radant nuclear power station
View Answer

Answer: c
Explanation: In the case of kalpakam nuclear power station located in Tamilnadu, India shielding is provided by a double containment system with an inner cylinder of 600mm thick prestressed concrete surrounded by an outer wall of rubble masonry 711mm thick and the two walls are separated by an annular air space 1m wide and in general prestressed concrete reactor and containment vessels and cylinder in shape facilitating slip form method of construction and circumferential prestressing resulting in considerable economy coupled with speedy construction.

3. The maximum credible accident (MCA) is a ____________
a) Nuclear containment structures
b) Explosive container
c) Hydrogen container
d) Mica container
View Answer

Answer: a
Explanation: The nuclear containment structure of an atomic reactor is a physical barrier which is designed to contain the total fluid energy and the radioactive products in the event of which is termed as the maximum credible accident (MCA) and the MCA corresponds to the rupture of pipes carrying the primary or secondary coolants and the associated rise of pressure and temperature within the containment structures.

4. The atomic power reactor at Rajasthan was built in which year?
a) 1900
b) 1935
c) 1965
d) 1340
View Answer

Answer: c
Explanation: In the latter part of the 20 century, India has developed and built several atomic power stations at Tarapur, Rajasthan, Kalpakkam, Narora, Kakrapur and kaigo located in several stages of the country as reported by tendon and the dimensional details of the Rajasthan atomic power reactors at kota built in 1965 and at the time, the prestressed concrete in the world, with the first two having been built in France between 1960 and 1965 and the dome is anchored to a 1.22 thick reinforced concrete cylindrical wall of the reactor vessel by 127mm diameter prestressing cables.

5. One of the prestressed power reactor vessels in the following.
a) Madras
b) Assam
c) Tripura
d) Jharkhand
View Answer

Answer: a
Explanation: The salient feature of the basic reactor vessel of madras atomic power project and the prestressed vessel consists of an inner containment monolithic structure made up of prestressed concrete wall and dome designed for maximum pressure and practically complete leak tightness is ensured by the introduction of an outer reinforced masonry wall separated by an annular air space and is kept under small positive pressure intensity so that the effective leakage into the atmosphere is almost zero.
advertisement

6. The prestressing system of the dome in madras power atomic reactor vessel comprises of how many brands?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The prestressing system of the dome in madras power atomic reactor vessel comprises of how many brands three banded layers housed within the dome thickness of 250mm and this structure is also notable for being the most economical and cheapest in the world by comparison with 27 similar containment vessels which were designed and built around the world in 1967.

7. The Narora atomic power plant consists of a ____________
a) Single containment vessel
b) Triple containment
c) Prestressed containment vessel
d) Double containment vessel
View Answer

Answer: d
Explanation: The Narora atomic plant consists of a double containment vessel and the inner unit is a prestressed concrete cylindrical wall capped by a prestressed concrete cellular slab and the outer wall is rigidly connected to the foundation raft at the base while the inner prestressed wall is made monolithic with the raft after stressing.

8. The prestressed concrete silos are generally preferred for storage of ____________
a) Blocks
b) Anchors
c) Fertilizers
d) Concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: Prestressed concrete silos are generally preferred in place of vertical reinforced concrete silos for the storage of fertilizers and the shell concrete precast structural elements are combined by cast insitu joints and prestressed cables in the longitudinal.

9. The thickness of concrete in the shell is in the range of ____________
a) 60-70mm
b) 50-75mm
c) 90-120mm
d) 40-50mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The thickness of concrete in the shell is in range of 50-75mm and the curved shell segments are connected by cast insitu joints which are prestressed by suitable high tensile cables and transverse directions at modular intervals to achieve integrity of joints resulting in large interrupted space inside the shell.
advertisement

10. The economical concrete silos shape is ____________
a) Paraboloid shell shape
b) Ellipse shell shape
c) Circle shell shape
d) Dome shell shape
View Answer

Answer: a
Explanation: The paraboloid shell shape results in significant economy with minimum quantities of materials like concrete and steel and yet providing the maximum covered space for the storage and packing of fertilizers and typical examples of such silos can be found in the Mangalore fertilizers and chemicals LTD factory located near the harbor at panambur near Mangalore and another notable example is the silo at nangal having a width of 32m and 312m long and the height of crown of shell is 20m from the floor and this shell built by m/s gammon India ltd for the fertilizer corporation of India.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Prestressed Concrete Structures.

To practice all areas of Prestressed Concrete Structures for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn