Prestressed Concrete Structures Questions and Answers – Construction Features

«
»

This set of Prestressed Concrete Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Construction Features”.

1. The chords and struts of trusses are designed for convenience in __________
a) Plastering
b) Fabricating
c) Rubbing
d) Forrowing
View Answer

Answer: b
Explanation: The chords and struts of trusses are designed to have the same width for convenience in fabricating the truss in a horizontal position such that it is protected by external moments and also smoothen the members.
advertisement

2. The precast roof slabs are used for __________
a) Roof coverings
b) Slab coverings
c) Column coverings
d) Beam coverings
View Answer

Answer: a
Explanation: If precast roof slabs are used for roof covering the upper chord panels are made equal to the width of the precast slabs which is usually about 3m and the lower tension chord is prestressed using bunched high strength wires or cables running in perforated holes.

3. For spans in the range of 18-24m, the trusses are made in how many pieces?
a) 4 pieces
b) 2 pieces
c) 1 piece
d) 5 pieces
View Answer

Answer: c
Explanation: For spans in the range of 18-24m, the trusses are made in one piece but when spans run from 24-30m, they are made in two pieces with a joint at mid span and beyond them they are divided into equal spans and joints are made.

4. The polygonal trusses with inclined top chords are generally made of __________
a) 8m Blocks
b) 6m blocks
c) 12m block
d) 65m block
View Answer

Answer: b
Explanation: Polygonal trusses with inclined top chords are generally made of 6m blocks or half trusses with 3m panels and due to higher tensions developed in the diagonal members of large span trusses, prestressing them becomes inevitable.

5. The polygonal trusses are less economical than?
a) Circular
b) Bow type
c) Curved
d) Oval
View Answer

Answer: a
Explanation: In general polygonal trusses are less economical than the bow type with regard to material and labour costs and various types of trusses like circular, cylindrical, hollow etc used for various structures are not much economical because of their shapes and freeness to work.
advertisement

6. The steel bearing plates which are anchored serves as __________
a) Loading
b) Bearing
c) Stressing
d) Deforming
View Answer

Answer: b
Explanation: At the ends of trusses near supports, 10-12mm steel bearing plates are anchored and embedded while casting, which serve as bearing and for fixing the trusses on neoprene pad bearings located on the columns.

7. Calculate the area of concrete section such that loss ratio is 0.18 and compressive strength is 15n/mm2 (Nd = 377×103)?
a) 9.43n/mm2
b) 6.54n/mm2
c) 8.5n/mm2
d) 9.34n/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: Nd = 377×103, ɳ = 0.18, fct = 15n/mm2
Area of concrete section = (Nd/ɳfct) = (377×103)/0.8×15) = 3.316mm2.

8. Calculate the number of wires which are subjected to prestressing force of 471.5kn, the section adopted is 50000 using 7mm diameter high tensile wires initially stressed at 1100n/mm2?
a) 13.2
b) 11.13
c) 24.5
d) 34.2
View Answer

Answer: b
Explanation: Given section adopted = 50000, prestressing force 471.5kn, using 7mm diameter high tensile wires initially stressed so 1100n/mm2
N = (471.5×103/38.5×1100) = 11.13.

9. Calculate the cracking load such that section adopted is 50000, the loss ratio is 0.8, compressive strength of concrete is 9.43 and minimum reinforcement is 4.0mm2?
a) 455kn
b) 324kn
c) 577.2kn
d) 456.6kn
View Answer

Answer: c
Explanation: The cracking load = (50000 (0.8 x 9.43) + 4.0 / 1000),
Section adapted = 50000, ɳ = 0.8, fct = 9.43, As = 4.0 (As is the minimum reinforcement of 0.8 percent in the section).

10. Which type of analysis should be done which will lead to an optimal design of planning a structure?
a) Comparative analysis
b) Strength analysis
c) Transferred analysis
d) Global analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: It is important to note that there is no single form of design which would be most economical in a given situation and to arrive at an economical design, several alternatives using different materials and structural configurations should be examined and a comparative analysis made which will lead to an optimal design.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Prestressed Concrete Structures.

To practice all areas of Prestressed Concrete Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn