Prestressed Concrete Structures Questions and Answers – Material Requirement

«
»

This set of Prestressed Concrete Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material Requirement”.

1. The concrete used in trusses is normally of grade ranging from __________
a) M35
b) M50
c) M40
d) M25
View Answer

Answer: a
Explanation: Concrete used in trusses is normally of grade ranging from M35 to M60 which can be considered as high strength concrete and this high strength are design mixes which are used for heavy structures.
advertisement

2. The requirement consists of __________
a) Aluminium bars
b) HYSD bars
c) Torsion bars
d) Wooden bars
View Answer

Answer: b
Explanation: The reinforcements consists of mild steel or HYSD bars together with high tensile steel wires or cables use in the tie members and the material requirements per truss varies with the span and spans of trusses.

3. The trusses spacing for 6m prestressed bow string truss with cable reinforcement span for 18m material requirement per truss?
a) 338-433
b) 311-234
c) 829-456
d) 675-919
View Answer

Answer: a
Explanation: The trusses spacing for 6m prestressed bow string truss with cable reinforcement span for 18m material requirement per truss prestressed bow string truss with cable reinforcement span 24m-steel 621-689, 30m-steel 1041-1219.
advertisement
advertisement

4. The polygonal built up from blocks with prestressed bottom chord having wire cable for 18m – concrete requirement per truss (m3) is?
a) 2.50
b) 2.63
c) 2.78
d) 2.00
View Answer

Answer: b
Explanation: The polygonal built up from blocks with prestressed bottom chord having wire cable: for 18m – concrete requirement per truss (m3) 24m-3.85m3, 30m-5.28m3 and the difference in truss is observed for different diameters of wire cables.

5. The truss spacing 12m prestressed bow string of linear element with wire reinforcement (18m) grade of concrete (n/mm2).
a) 30- 40n/mm2
b) 10- 50n/mm2
c) 20- 70n/mm2
d) 40- 90n/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: 24m = 30-50, 30m = 30-50, weight of truss (Kn) 18m = 7.7-9.1, 24m = 14.9-17.4, 30m = 25.5-29.8 are the different truss spacing for spans prestressed bow string of linear element with wire reinforcement for grade of concrete.
advertisement

6. Calculate effective length of warehouse shed such that length is given as 2.11m and area is given as 650mm2?
a) 3.28m
b) 4.28m
c) 6.25m
d) 1.37m
View Answer

Answer: d
Explanation: L = 2.11m, A = 650mm2 = 0.65m2
Effective length = Lc = (0.65×2.11) = 1.37m.

7. Calculate total diameter ratio (d’/D) of reinforced concrete truss member such that the internal diameter is 40mm and external diameter is given as 200mm?
a) 0.6
b) 0.8
c) 0.2
d) 9.6
View Answer

Answer: c
Explanation: d’ = 40mm, D = 200mm
d’/D ratio = (40/200) = 0.2mm.
advertisement

8. Calculate moment of reinforced concrete truss such that bending moment is given as 4.3 and breadth is given as 250mm and depth is 200mm, characteristic strength of concrete is 35n/mm2?
a) 0.48
b) 0.56
c) 0.34
d) 0.23
View Answer

Answer: a
Explanation: Mu = (1.5×4.3) = 6.45knm, b = 250mm, D = 200mm, fck = Mu = (1.5×4.3) = 6.45knm, b = 250mm, D = 200mm, fck = 35n/mm2,
M = Mu /fck b D = (6.45×106/35x250x2002) = 0.48.

9. Calculate the compression moments of reinforced concrete trusses such that compression in the member is 395, characteristic strength is 35n/mm2, breadth is 250mm and depth is given as 200?
a) 0.443
b) 0.338
c) 0.654
d) 0.234
View Answer

Answer: b
Explanation: Pu = (1.5×395) = 592.5kn, b = 250mm, D = 200mm, fck = 35n/mm2
Pu/fckbD = (592.5×103/35x200x200) = 0.338.
advertisement

10. Calculate minimum reinforcement of 0.8% in the section such that given breadth is 250mm, Diameter is 200m?
a) 400
b) 600
c) 500
d) 800
View Answer

Answer: a
Explanation: b = 250mm, D = 200mm
Minimum reinforcement of 0.8% in the section As = (0.8x200x250/100) = 400mm2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Prestressed Concrete Structures.

To practice all areas of Prestressed Concrete Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter