Prestressed Concrete Structures Questions and Answers – Transverse Tensile Stresses

«
»

This set of Prestressed Concrete Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transverse Tensile Stresses”.

1. The transverse tensile stress in transmission zone is developed due to concentration of ____________
a) Anchorages
b) Tendons
c) Jacks
d) Prestressing
View Answer

Answer: b
Explanation: Transverse tensile stresses of considerable magnitude develop in the transfer zone due to the concentration of tendons at the ends and these stresses are influenced by jacking and the method of releasing the tendons from the prestressing beds.
advertisement

2. The transverse tensile stresses are found to be maximum near ____________
a) Centroidal section
b) Mid span section
c) End zone section
d) Shaft cracking
View Answer

Answer: b
Explanation: The area at or near centroidal sections of the end faces of beams have maximum tensile stress and if the tensile stresses exceed the tensile strength of concrete, horizontal cracking occur, mid span of the section effects the deflection parameters of the structural member.

3. The method of distributing tendons at the ends has a greater influence on ____________
a) Mid zone cracking
b) End zone cracking
c) Equivalent cracking
d) Shaft cracking
View Answer

Answer: b
Explanation: A number of cases of cracks developed in precast pretensioned members are reported by foundation and it has been found that the method of distributing tendons at the ends have a greater influence on the end zone cracking.
advertisement
advertisement

4. The problem of end zone cracking in pretensioned I beams has been experimentally investigated by ____________
a) Warren Hastings
b) Albert
c) Mattock
d) Thindle
View Answer

Answer: c
Explanation: The problem of end zone cracking in pretensioned I beams has been experimentally investigated by Marshall, Mattock, Arther and also Ganguli at the centroid of cast in situ slab the compressive force applied is equivalent to direct compressive force acting at composite section together bending moment.

5. The tensile stress is determined by the empirical equation of the type?
a) fv = KM/bwd2
b) KR/bwd2
c) KE/bwd2
d) KW/bwd2
View Answer

Answer: a
Explanation: The transverse tensile stress is determined by the empirical formula fv = KM/bwd2
fv– Transverse tensile stress at centroid of the end face, M – Resulting bending moment between the prestress force and internal prestress developed in the concrete on the centroidal axis, bw = thickness of web, d = overall depth of beam, K = constant depending upon the slope and distribution of tendons at the ends.
advertisement

6. The transverse tensile stress distribution in transfer zones can be computed by an expression of the type?
a) 10M/bwhLt (1-x/Lt) e-3.5xLt
b) 10M/bwhLt (1-x/Lt)
c) 10M/bwhLt
d) M/bwhLt
View Answer

Answer: b
Explanation: Investigations by Marshall and Krishna Murthy involving extensive tests on pretensioned I beams indicate that the transverse tensile stress distribution in transfer zone can be computed by an expression of the type: 10M/bwhLt (1-x/Lt) e-3.5xLt
Lt = transmission length, x = distance from end face.

7. The magnitude of maximum tensile stresses found to occur at the centroid of end face when x is zero is ____________
a) 10M/bwhLt
b) 10M/bwhLt
c) 20M/bwhLt
d) 30M/bwhLt
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnitude of the maximum tensile stress which is found to occur at the centroid of each end face when x = 0 is given by:
fv(max) = 10M/bwhLt,
M = moment, Lt = transmission length.
advertisement

8. The creep coefficient of the concrete varies from ____________
a) 1 to 6
b) 1 to 3
c) 1 to 9
d) 1 to 12
View Answer

Answer: b
Explanation: The creep coefficient varies from 1 to 3 and it is denoted by ϕ, the composite section carries all the applied loads when the effect of creep is more and on the precast element the cast in situ slab is casted in which the slab has already undergone shrinkage and creep, but creeping starts only after thee in situ slab is casted and is larger due to wet concrete and both precast beams and cast insitu slabs contains differential creep and shrinkage which induced stresses from one element to the another element.

9. The term iw in a section of I beam is termed as ____________
a) Thickness of web
b) Depth of web
c) Self weight of I section
d) Total weight of I section
View Answer

Answer: a
Explanation: The term iw is thickness of web and this is used in problems of end zone cracking in pretensioned I beams, on applying compressive forces of equal magnitude along the same line the tensile forces can be balanced.
advertisement

10. A time dependent deformation of concrete is termed as ____________
a) Shrinkage
b) Creep
c) Final stress
d) Strain
View Answer

Answer: b
Explanation: A time dependant formation of concrete is termed as creep, this deformation is seen due to loadings and applied stress or strain failures and the main effects of creep are it decreases the effects due to shrinkage strain; there is a mutual transfer of loads from beam to the composite section.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Prestressed Concrete Structures.

To practice all areas of Prestressed Concrete Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter