Cyber Security Questions and Answers – Information Security Technologies

This set of Cyber Security Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Information Security Technologies”.

1. _______ is the practice and precautions taken to protect valuable information from unauthorised access, recording, disclosure or destruction.
a) Network Security
b) Database Security
c) Information Security
d) Physical Security
View Answer

Answer: c
Explanation: Information Security (abbreviated as InfoSec) is a process or set of processes used for protecting valuable information for alteration, destruction, deletion or disclosure by unauthorised users.

2. From the options below, which of them is not a threat to information security?
a) Disaster
b) Eavesdropping
c) Information leakage
d) Unchanged default password
View Answer

Answer: a
Explanation: While natural disasters can certainly impact information security by damaging physical infrastructure, they are not traditionally classified as direct threats to information security in the same way that malicious activities are. Eavesdropping and information leakage come under information security threats whereas not changing the default password of any system, hardware or any software are also threats to information security as the systems become easily vulnerable to malicious activities.

3. From the options below, which of them is not a vulnerability to information security?
a) flood
b) without deleting data, disposal of storage media
c) unchanged default password
d) latest patches and updates not done
View Answer

Answer: a
Explanation: Flood comes under natural disaster which is a threat to any information and not acts as a vulnerability to any system.
advertisement
advertisement

4. _____ platforms are used for safety and protection of information in the cloud.
a) Cloud workload protection platforms
b) Cloud security protocols
c) AWS
d) One Drive
View Answer

Answer: a
Explanation: Nowadays data centres support workloads from different geographic locations across the globe through physical systems, virtual machines, servers, and clouds. Their security can be managed using Cloud workload protection platforms which manage policies regarding security of information irrespective of its location.

5. Which of the following information security technology is used for avoiding browser-based hacking?
a) Anti-malware in browsers
b) Remote browser access
c) Adware remover in browsers
d) Incognito mode in a browser
View Answer

Answer: b
Explanation: Cyber-criminals target browsers for breaching information security. If a user establishes a remote browsing by isolating the browsing session of end user, cyber-criminals will not be able to infect the system along with browser with malware, ultimately reducing the attack surface area.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The full form of EDR is _______
a) Endpoint Detection and recovery
b) Early detection and response
c) Endpoint Detection and response
d) Endless Detection and Recovery
View Answer

Answer: c
Explanation: It is a collective name for tools that monitor networks & endpoints of systems and record all the activities for further reporting, analysis & detection in a central database. Analyzing the reports generated through such EDR tools, loopholes in a system or any internal, as well as external breaching attempts can be detected.

7. _______ technology is used for analyzing and monitoring traffic in network and information flow.
a) Cloud access security brokers (CASBs)
b) Managed detection and response (MDR)
c) Network Security Firewall
d) Network traffic analysis (NTA)
View Answer

Answer: d
Explanation: Network traffic analysis (NTA) is an approach of information security for supervising the traffic in any network, a flow of data over the network as well as malicious threats that are trying to breach the network. This technological solution also helps in triage the events detected by Network Traffic Analysing tools.
advertisement

8. Compromising confidential information comes under _________
a) Bug
b) Threat
c) Vulnerability
d) Attack
View Answer

Answer: b
Explanation: Threats are anything that may cause damage or harm to a computer system, individual or any information. Compromising of confidential information means extracting out sensitive data from a system by illegal manner.

9. Lack of access control policy is a _____________
a) Bug
b) Threat
c) Vulnerability
d) Attack
View Answer

Answer: c
Explanation: Access control policies are incorporated to a security system for restricting of unauthorised access to any logical or physical system. Every security compliance program must need this as a fundamental component. Those systems which lack this feature is vulnerable.
advertisement

10. Possible threat to any information cannot be ________________
a) reduced
b) transferred
c) protected
d) ignored
View Answer

Answer: d
Explanation: When there lies a threat to any system, safeguards can be implemented, outsourced, distributed or transferred to some other system, protected using security tools and techniques but cannot be ignored.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cyber Security.

To practice all areas of Cyber Security, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.