Farm Tractor MCQ (Multiple Choice Questions)

Here are Farm Tractor MCQs (Chapterwise).

1. What is the prime purpose of a tractor?
a) Soil inversion
b) Driving
c) Ploughing
d) Creating higher tractive force
View Answer

Answer: d
Explanation: Tractor is a farm vehicle used for creating higher traction at the low-speed range. The traction (a kind of interaction) is a force applied through the wheels to the soil surface. The other processes are also done by tractors, but they are not primarily meant for traction.

2. What is the function of the differential lock on a tractor?
a) Synchronize Wheel Speeds
b) Enhance Comfort
c) Improve Fuel Efficiency
d) Prevent Overheating
View Answer

Answer: a
Explanation: The differential lock is used to lock the two drive wheels together, ensuring they rotate at the same speed. This can be helpful in improving traction in challenging conditions.

3. Which tractor has power wheels at the front axle?
a) powered tractor
b) 2 wheel drive tractor
c) 4 wheel drive tractor
d) 8 wheel drive tractor
View Answer

Answer: c
Explanation: The 4 wheel drive tractor has four wheels which are powered by the engine for effective operation. The front wheels are also involved in producing traction. It is generally made with a higher power range about 70 HP. In 2 wheel drive tractor, the front wheels are towed wheels, which are only for steering purpose.
advertisement
advertisement

4. What is the purpose of air cleaners in tractors?
a) To release gases
b) To clean air
c) To expand air
d) To compress air
View Answer

Answer: b
Explanation: The air cleaner is a main and essential part fixed to the engine intake passage. As air is used in the combustion, it should be free from dirt to get higher efficiency and to reduce the wear and tear of the engine.

5. Which tractor is known as a driverless tractor?
a) UAV
b) Power tractor
c) Automated tractor
d) Autonomous tractor
View Answer

Answer: d
Explanation: The autonomous tractor is an unmanned vehicle with all its control in a station. It is a kind of automation in farming. The tractors work on the pre-fed data. They also use wireless technologies such as GPS, laser systems to operate on a farm for finding the correct path, obstacles etc.

6. Why a radiator is essential in the tractor engines?
a) To radiate energy
b) To increase the temperature
c) To cool the hot water
d) To warm the water
View Answer

Answer: c
Explanation: A radiator is a tubular structure used for decreasing the temperature of hot water coming out of the water passages of an engine. It mostly consists of tubes and tanks on the top and bottom of it.It is often fitted in front of the fan.

7. Which fuel is commonly used in diesel-powered tractors?
a) Gasoline
b) Diesel
c) Propane
d) Natural Gas
View Answer

Answer: b
Explanation: Diesel is the most common fuel for diesel-powered tractors due to its energy efficiency and torque characteristics.
advertisement

8. How the loudest noise is produced from the tractor?
a) Braking
b) Steering
c) Tractor horn
d) Combustion, gear movements
View Answer

Answer: d
Explanation: The tractor can produce loud noises due to reciprocating parts. From combustion, piston slap, gear movements, exhaust process noises are produced which affect the efficiency of the operator.

9. Which one is the factor for dashboard design in a tractor?
a) Randomly placed control
b) Asymmetrical system
c) Symmetrical system
d) Dissymmetry
View Answer

Answer: c
Explanation: The dashboard should be designed in a way which is visible to the operator in his/her direct line of vision. It should be symmetrical and the similar controls are grouped together. The dashboard controls are located accordingly to keep the operator familiar with the display controls.
advertisement

10. What is the purpose of the three-point hitch on a tractor?
a) Passenger Seating
b) Attachment of Implements
c) Weight Distribution
d) Aesthetic Enhancement
View Answer

Answer: b
Explanation: The three-point hitch on a tractor is a standardized system for attaching implements like plows, harrows, and mowers. It provides a secure and efficient way to connect and control these implements.


Chapterwise Multiple Choice Questions on Farm Tractor

Farm Tractor MCQ

Our MCQs focus on all topics of the Farm Tractor subject, covering all topics. This will help you to prepare for exams, contests, online tests, quizzes, viva-voce, interviews, and certifications. You can practice these MCQs chapter by chapter starting from the 1st chapter or you can jump to any chapter of your choice.
  1. Development of Tractors
  2. Fuels and Combustion
  3. Engine Design
  4. Electrical Systems
  5. Engine Accessories
  6. Lubrication System
  7. Human Factors in Tractor Design
  8. Farm Tractor

1. MCQ on Development of Tractors

The section contains Farm Tractor multiple choice questions and answers on tractor types and energy sources.

  • Types of Tractors and Energy Sources
  • 2. Fuels and Combustion

    The section contains Farm Tractor questions and answers on fuels combustion and gasoline tests.

  • Fuels Combustion
  • Gasoline Tests
  • 3. Farm Tractor MCQ on Engine Design

    The section contains MCQs on engine design, engine parts, engine functions, engine performance, engine efficiency calculation, flywheel, piston forces, and crank efforts.

  • Engine Design
  • Engine Parts
  • Engine Parts – Set 2
  • Engine Functions
  • Engine Performances
  • Engine Performances – Set 2
  • Calculation of Engine Efficiency
  • Piston Forces and Crank Efforts
  • Flywheel
  • 4. Electrical Systems

    The section contains multiple choice questions and answers on electrical systems.

  • Electrical Systems
  • 5. Farm Tractor Questions on Engine Accessories

    The section contains questions and answers on governing systems, governors, air cleaners, mufflers, heat transfer, and the cooling system.

  • Governing Systems and Governors
  • Air Cleaners and Mufflers
  • Heat Transfer and Cooling System
  • 6. Lubrication System

    The section contains MCQs on lubricants properties and lubrication methods.

  • Properties of Lubricants
  • Lubrication Methods
  • 7. Human Factors in Tractor Design

    The section contains multiple choice questions and answers on ergonomics principles, operator exposure to noise, vibration and control.

  • Ergonomics Principles
  • Operator Exposure to Noise and Control
  • Operator Exposure to Vibration and Control
  • 8. MCQ on Farm Tractor

    The section contains MCQs on clutch and fluid coupling, traction and traction theory, tractor tyre, front axle, tractor testing and power tiller.

  • Clutch and Fluid Coupling – 1
  • Clutch and Fluid Coupling – 2
  • Traction and Traction Theory – 1
  • Traction and Traction Theory – 2
  • Tractor Tyre and Front Axle
  • Tractor Testing
  • Power Tiller
  • If you would like to learn "Farm Tractor" thoroughly, you should attempt to work on the complete set of 1000+ MCQs - multiple choice questions and answers mentioned above. It will immensely help anyone trying to crack an exam or an interview.

    Wish you the best in your endeavor to learn and master Farm Tractor!

    advertisement
    advertisement
    Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

    Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

    Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.