Polymer Engineering Questions and Answers – Polypropylene

«
»

This set of Polymer Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Polypropylene”.

1. Which of the following kind of polymer has the highest percentage in polypropylene?
a) isotactic
b) atactic
c) syndiotactic
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The reaction conditions in the polymerization of propylene are varied so as to favour the formation of isotactic polymers. Commercial polypropylene is 90-97% isotactic.
advertisement

2. What is the approximate density of the polypropylene?
a) 0.56 g/cm3
b) 0.90 g/cm3
c) 1.9 g/cm3
d) 0.68 g/cm3
View Answer

Answer: b
Explanation: The density of polypropylene is about 0.90 g/cm3 and it also the lightest homo-polymer known.

3. What are the temperature and pressure conditions for the polymerization reaction of propylene?
a) 50-80 ᵒC and 5-25 atm
b) 50-80 ᵒC and 25-50 atm
c) 100-150 ᵒC and 5-25 atm
d) 100-150 ᵒC and 25-50 atm
View Answer

Answer: a
Explanation: The polymerization reaction of propylene takes place at a temperature range of 50-80 ᵒC, generally at 60 ᵒC and at a low pressure range of 5-25 atm.

4. Which of the following is used as a catalyst in the polymerization of propylene?
a) MoO2
b) CrO3+Al2O3
c) Ni+Pt
d) TiCl4+Al(C2H5)3
View Answer

Answer: d
Explanation: The polymerization of propylene take place by the Ziegler process in the presence of Ziegler Natta catalyst i.e. titanium halide and tri-alkyl aluminium.
advertisement

5. Which of the solvent is used to check degree of isotacticity of polypropylene?
a) carbon tetra-cholirde
b) n-propane
c) n-hexane
d) n-heptane
View Answer

Answer: d
Explanation: The degree of isotacticity or isotactic index of polypropylene is calculated as the percentage of the polymer that is insoluble in n-heptane.

6. Which of the following properties of polypropylene makes it inferior, when compared with polyethylene?
a) brittleness
b) tensile strength
c) clarity
d) stress cracking resitance
View Answer

Answer: a
Explanation: Polypropylene becomes brittle when it is close to 0 ᵒC, and hence in this view it is inferior to polythelyene. Rest all other properties makes it superior to polyethylene as it has high tensile strength and clarity, and is occupied with less stress cracking problems.

7. Which among the following polymers is more prone to oxidation or aging?
a) LDPE
b) HDPE
c) Polypropylene
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Polypropylene is more prone to oxidation and aging than LDPE and HDPE, as it contains higher concentration of tertiary carbons.
advertisement

8. Which of the following is not a reaction variable for polymerization of polypropylene?
a) molar ratio of catalyst composition
b) catalyst concentration
c) reaction temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the three variables, molar ratio of catalyst composition, catalyst concentration, and the reaction temperature are the reaction variable for the polymerization reaction of polypropylene.

9. Where among the following fields polypropylene cannot be used?
a) insulating cables and wires
b) home appliances
c) automobile appliances
d) furniture
View Answer

Answer: a
Explanation: Polypropylene is used in the form of typical mouldings, which include components like automobile and home appliances, furniture and kitchenware, etc. and is not used for insulation purposes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Polymer Engineering.
To practice all areas of Polymer Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn