Virology Questions and Answers – Coxsackieviruses, Echoviruses, and Enteroviruses

«
»

This set of Virology Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Coxsackieviruses, Echoviruses, and Enteroviruses”.

1. The Coxsackie viruses were discovered in the late _____________
a) 1920s
b) 1940s
c) 1990s
d) 1950s
View Answer

Answer: b
Explanation: The Coxsackie viruses were discovered in the late 1940s as a result of intense efforts to develop a better system to propagate and study poliovirus. The non-human primates were the model system for poliovirus and poliomyelitis at this time.
advertisement

2. Which of the following induce polio-like paralysis in the monkey?
a) CVB5
b) CVA7
c) CVA23
d) CVB8
View Answer

Answer: b
Explanation: CVA7 can induce polio-like paralysis in monkeys. However, swine vesicular disease virus is closely related genetically and antigenically to CVB5. The infection of non-human primates often fails to induce clinical disease, but CVA7 can induce it in the monkeys.

3. CVA9 uses ____________ as a host cell receptor.
a) αvβ3
b) CAR
c) ICAM-1
d) DAF
View Answer

Answer: a
Explanation: CVA9 uses integrin αvβ3 as a host cell receptor. Coxsackievirus-adenovirus receptor (CAR) and decay-accelerating factor (DAF) is used by CVB1-6 and intracellular adhesion molecule 1 (ICAM-1) is used by HEV-C coxsackie viruses.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is associated with acute hemorrhagic conjunctivitis?
a) CVA56
b) CVA50
c) CVA24
d) CVA20
View Answer

Answer: c
Explanation: CVA24 is mainly associated with acute hemorrhagic conjunctivitis. This disease is different from other enteroviral illness, having occurred in global pandemics since 1969. Enterovirus 70 is also associated with this disease.

5. Which of the following is higher in patients than in controls in case of acute myocarditis?
a) IgA
b) IgG
c) IgM
d) IgD
View Answer

Answer: c
Explanation: It has been shown that CVB IgM in a group of patients is significantly higher than in controls. The RNA of enterovirus has also been detected in myocardial biopsy specimens from patients with myocarditis.
advertisement

6. Which of the following is called Bornholm disease?
a) Pericarditis
b) Pleurodynia
c) Herpangina
d) Rashes
View Answer

Answer: b
Explanation: Pleurodynia is also known as Bornholm disease in which a painful inflammation of the muscles mainly intercoastal or abdominal muscles, occur. The pain may be severe and resemble ischemic heart disease or acute abdomen.

7. Which of these is mainly seen in children?
a) Mouth disease
b) Rashes
c) Herpangina
d) Hand disease
View Answer

Answer: c
Explanation: Herpangina is the illness that is seen mainly in children. There is a pain in swallowing and usually a slight fever of a few day duration. Differential diagnosis is herpes simplex, varicella, aphthous stomatitis.
advertisement

8. Which of the following is a disease caused by echovirus infection?
a) Neonatal meningitis
b) Rashes
c) Foot disease
d) Myocarditis
View Answer

Answer: b
Explanation: Rashes are seen frequently in echovirus infections and they are non-specific and rubelliform. It is accompanied by fever and pharyngitis and a rash is seen sometimes in the course of meningitis. The Coxsackie A virus infections also cause rashes.

9. The echovirus possesses _____________ as their genome.
a) ssDNA
b) ssRNA
c) dsDNA
d) dsRNA
View Answer

Answer: b
Explanation: The echovirus possesses single-stranded RNA as their genome of positive polarity which functions as mRNA. The RNA is surrounded by a protein shell (capsid) with icosahedral symmetry.
advertisement

10. Echovirus is resistant to lipid solvents.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Echovirus is resistant to lipid solvents and they retain their infectivity at pH 3 to 9. They are stable at room temperature for several days. They are small and roughly spherical with the ssRNA genome.

11. Inoculation of coxsackievirus in mice will lead to death.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The inoculation of coxsackievirus in the newborn mice will lead to disease and death. The cytopathic effect (CPE) is observed after a few days and neutralization tests are used for virus identification.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Virology.

To practice all areas of Virology for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter