Virology Questions and Answers – Interaction between Animal Viruses and Cells

«
»

This set of Virology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Interaction between Animal Viruses and Cells”.

1. Which of the following is not the type of viral infection?
a) Null
b) Meningitis
c) Latent
d) Persistent
View Answer

Answer: b
Explanation: Meningitis is a type of bacterial infection. The interactions between viral and cells can be classified into acutely cytopathogenic, persistent, null, latent, abortive, transforming infections.
advertisement

2. Which of the following infection is also called as lytic infection?
a) Null
b) Cytopathogenic
c) Latent
d) Abortive
View Answer

Answer: b
Explanation: Cytopathogenic infections are also called lytic infections as the cell dies due to lysis. But lytic is not the accurate term, as in some infection cells die without being lysed, that is, by apoptosis or programmed cell death.

3. Which of the following virus promotes cell death by apoptosis?
a) Vaccinia virus
b) Myxoma virus
c) HSV
d) Rubella virus
View Answer

Answer: d
Explanation: Rubella virus, which belongs to the family Togaviridae, expresses proteins that promote the cell death by apoptosis. Vaccinia virus, myxoma virus, herpes simplex virus, etc. are the viruses that inhibit the cell death by apoptosis.
advertisement
advertisement

4. Which of the following infection results in the continuous production of viruses?
a) Persistent
b) Abortive
c) Null
d) Transforming
View Answer

Answer: a
Explanation: Persistent infections are the infections that cause or result in the continuous production of infectious viruses. This is achieved either by the survival of the infected cells or by a situation in which a minority of cells are initially infected and the spread of the virus is limited.

5. UL37x1 is a protein encoded by ________________
a) Cytomegalovirus
b) HSV
c) SV40
d) HIV
View Answer

Answer: a
Explanation: UL37x1 is a protein encoded by human cytomegalovirus which is a herpes virus. The protein inhibits the apoptosis of infected cells, which permits the virus to establish a long-lasting infection.
advertisement

6. In which of the following infection no infectious progeny is produced?
a) Latent
b) Abortive
c) Persistent
d) Null
View Answer

Answer: a
Explanation: The term latent is defined as existing but not exhibited. In terms of the virus-infected cell, it means that the viral genome is present but no infectious progeny is produced. Adeno-associated virus, herpesvirus exhibits latency.

7. Which of the following infection causes a change in the properties of the cell?
a) Latent
b) Abortive
c) Transforming
d) Null
View Answer

Answer: c
Explanation: The infection of a cell with a variety of DNA viruses results in the change in a wide variety of properties of the cell and the cells may undergo rapid multiplication. This results in the transformation of cells and hence transforming infection.
advertisement

8. Which infection causes a reduction in the total yield of virus particles?
a) Null
b) Transforming
c) Abortive
d) Cytopathogenic
View Answer

Answer: c
Explanation: Abortive infection causes a reduction in the total yield of virus particles (sometimes to zero). The quality of the progeny, if produced, maybe deficient as the cells do not replicate that virus with equal efficiency.

9. In which of the following infection the cells do not have the appropriate receptor for the virus?
a) Null
b) Transforming
c) Abortive
d) Cytopathogenic
View Answer

Answer: a
Explanation: Null infection represents the cells which do not have appropriate receptors for a particular virus, and thus cannot interact with virus particle. The viral genome is artificially introduced into such cells in the laboratory to produce progenies.
advertisement

10. Apoptosis regulates cell numbers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Apoptosis is the process that regulates cell numbers during development. The unique feature of apoptosis is that the dying cell remains intact and its contents stay within the plasma membrane.

11. The gene bcl-2 prevents apoptosis in normal cells.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The host cell gene bcl-2 prevents apoptosis in normal cells. This gene is responsible for preventing apoptosis in normal cells. Sindbis virus prevents the normal apoptotic response of the cell to infection by stimulating bcl-2 gene.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Virology.

To practice all areas of Virology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter