Virology Questions and Answers – Human Viral Infections

«
»

This set of Virology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Human Viral Infections”.

1. Which of the following virus targets eyes?
a) EBV
b) Mastadenovirus
c) Rubulavirus
d) Retrovirus
View Answer

Answer: b
Explanation: Mastadenovirus are the viruses belonging to adenoviridae family, infects or has the major target organ as eyes. They may also affect the lining of the eyes, lungs, intestines, nervous system, etc.
advertisement

2. Which of the following virus infects the gastrointestinal tract?
a) Parvovirus
b) Mumps virus
c) Norwalk virus
d) Rubella virus
View Answer

Answer: c
Explanation: Norwalk virus is the virus that infects the gastrointestinal tract. It causes viral gastroenteritis. It is also known as food poisoning, food infection, stomach flu, and winter vomiting diseases.

3. Coxsackie B virus has major target organ as ______________
a) heart
b) liver
c) lungs
d) intestine
View Answer

Answer: a
Explanation: The Coxsackie B virus has a major target organ like the heart. They belong to the picornavirus family and genus enterovirus. It causes a very serious infection of the heart and may result in heart failure or heart attack.
advertisement
advertisement

4. Which of the following virus causes blunting of the villi?
a) Influenza virus
b) Mumps virus
c) Rotavirus
d) Parvovirus
View Answer

Answer: c
Explanation: Rotavirus passes through the stomach following ingestion and infects the cells at the tip of the villi of the epithelium lining the upper part of the small intestine. This leads to the loss of these cells and the so-called blunting of the villi.

5. Which of the following virus promotes sneezing?
a) Rotavirus
b) Rhinovirus
c) Retrovirus
d) Norovirus
View Answer

Answer: b
Explanation: Rhinovirus is a virus that promotes sneezing. Rhinovirus infects the nasal epithelium and causes the enhanced secretion of fluid, also narrowing the passages, and these promotes sneezing. Sneezing is the reflex response to irritation and build-up of fluid in nasal passages.
advertisement

6. Which of the following virus infects the lower respiratory tract?
a) Parvovirus
b) Mumps virus
c) Norwalk virus
d) RS virus
View Answer

Answer: c
Explanation: RSV virus infects the lower in the respiratory tract. The respiratory epithelium contains a respiratory escalator which is constantly moving the layer of mucus that coats and protects the cells upward towards the nose. If these cells are damaged then the mucus gets accumulated and has to be removed by coughing.

7. Which of the following factor does not affect the incidence of viral disease?
a) Location
b) Environment
c) Genetics
d) Temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: The factors affecting the relative incidence of viral disease are: The effect of location on viral disease incidence, the effect of environment on viral disease incidence, and individual factors such as genetics. Temperature does not affect the incidence of viral disease.
advertisement

8. Which of the following virus affects the testes?
a) Mumps virus
b) Rhinovirus
c) Measles virus
d) Adenovirus
View Answer

Answer: a
Explanation: Mumps virus belonging to paramyxoviridae family, affects the testes. It causes swelling and pain in the testes and affects only one testicle. However, the pain can be relieved by using painkillers such as ibuprofen.

9. Which of the following virus affects the liver?
a) HAV
b) HIV
c) HSV
d) EBV
View Answer

Answer: a
Explanation: Hepatitis A Virus (HAV) is a virus that affects the liver of the organism. It is a picornavirus that is transmitted by the fecal-oral route and causes acute infections of the liver.
advertisement

10. The key element in the innate immune response is the production of interferon-alpha/beta.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The key element in the innate immune response is the production of interferon-alpha/beta. There are close links between the innate and adaptive arms of the immune response and one of these is the production of the cytokine interleukin 1β.

11. HIV uses CCR5 as a coreceptor for successful infection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: HIV requires CCR5, a coreceptor, which is present on the surface of the molecule for successful infection. Few people are resistant to HIV infection as they are homozygous for an allele of the CCR5 gene that cannot express a functional protein.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Virology.

To practice all areas of Virology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter