Virology Questions and Answers – Diagnosis of Viral Infections

This set of Virology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Diagnosis of Viral Infections”.

1. Which of the following is the first step for the detection of viral infections?
a) Storage
b) Collection
c) Transportation
d) Testing
View Answer

Answer: b
Explanation: The first step for the detection of viral infection is the collection of samples or specimens which are thought to be virally infected. These samples include blood, urine, CSF, semen, etc.

2. The blood is stored between the temperature range of ____________ °C.
a) 6 – 10
b) 1 – 2
c) 2 – 6
d) 10 – 12
View Answer

Answer: c
Explanation: The blood is stored between the temperature range of 2 – 6 °C. The addition of anticoagulants such as heparin, sodium fluoride, etc. is important along with preservatives such as sodium azide.

3. Which of the following microscope was used to first identify human rotavirus?
a) Light microscope
b) Phase-contrast microscope
c) Dissection microscope
d) Electron microscope
View Answer

Answer: d
Explanation: Electron microscope first identified the human rotaviruses. Caliciviruses, astroviruses, hepatitis A, and other viruses such as adenoviruses and coronaviruses were first identified using an electron microscope.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is added to improve the visualization of virions in immunoelectron microscopy?
a) Silver
b) Platinum
c) Gold
d) Bronze
View Answer

Answer: c
Explanation: The antibody is labeled with gold to improve the visualization of virions in immunoelectron microscopy. A specific antibody is added to the specimen before depositing the virus-antibody complexes by centrifugation and negative staining. The virions are observed to be aggregated.

5. Which of the following method is used for the detection of antigen?
a) EIA
b) PCR
c) Dot-blot hybridization
d) Boiling lysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Enzyme Immunoassay (EIA) is the method used for the detection of antigen. It is also called as Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay (ELISA). It can be designed in different formats to detect antigen or antibody.

6. In which of the following method the antibody is labeled with a fluorophore?
a) TR-FIA
b) PCR
c) Dot-blot hybridization
d) Alkaline lysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Time-resolved fluorescence immunoassay (TR-FIA) is the method in which the indicator antibody is labeled with a fluorophore. It is a non-isotopic immunoassay and is a sensitive method for viral detection but it requires costly equipment.

7. Which of the following method is used for the detection of viral DNA?
a) Western blotting
b) Northern blotting
c) Eastern blotting
d) Southern blotting
View Answer

Answer: d
Explanation: Southern blotting is used for the detection of viral DNA whereas northern blotting is used for RNA detection and western blotting is used for protein detection.
advertisement

8. In which of the following method there are chances of DNA contamination?
a) PCR
b) ELISA
c) EM
d) IgM serology
View Answer

Answer: a
Explanation: In polymerase chain reaction (PCR), there are higher risks of contamination of DNA and PCR may also result in unspecific amplification and this might lead to wrong results. However, PCR is a very rapid and sensitive technique.

9. In which of the following method the antibody is labeled with HRP?
a) PCR
b) Immunoperoxidase
c) In situ hybridization
d) Direct EIA
View Answer

Answer: b
Explanation: Immunoperoxidase staining is the method in which the antibody is labeled with horseradish peroxidase enzyme (HRP enzyme). The main advantage of this method is that only an ordinary light microscope is needed.
advertisement

10. CSF is a red color fluid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cerebrospinal fluid is a colorless fluid present in the brain. It is an important fluid for the protection of the brain and spinal cord from trauma and supplies nutrients to the brain.

11. Sandwich ELISA requires two antibodies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sandwich ELISA requires two antibodies, where each antibody is specific for a different, non-overlapping part of the antigen molecule. The first antibody is known as capture antibody and the second antibody is known as the detection antibody.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Virology.

To practice all areas of Virology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.