Virology Questions and Answers – Humans Viruses – Parvoviridae and Papovaviridae

«
»

This set of Virology Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Humans Viruses – Parvoviridae and Papovaviridae”.

1. The Parvoviridae viruses contain ___________ as their genome.
a) dsDNA
b) ssDNA
c) dsRNA
d) ssRNA
View Answer

Answer: b
Explanation: The Parvoviridae viruses contain single-stranded DNA of very limited coding potential as their genome with a simple icosahedral shell surrounding the genome. They are the smallest of all the human viruses.
advertisement

2. The replication of parvovirus genome occurs in ___________
a) nucleus
b) cytoplasm
c) golgi bodies
d) vacuoles
View Answer

Answer: a
Explanation: The replication of the parvovirus genome occurs in the nucleus of the cell. The conversion of DNA to RNA also occur there, that is, transcription and non-structural proteins also accumulate there.

3. The parvovirus B19 belongs to the genus _____________
a) Erythrovirus
b) Ampulla virus
c) Babuvirus
d) Ebolavirus
View Answer

Answer: a
Explanation: The parvovirus B19 belongs to the genus Erythrovirus. It was originally isolated from the blood of healthy donors. It causes a range of distinct clinical syndromes such as chronic anemia in immunodeficiency syndromes.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is also known as “fifth disease”?
a) Arthritis
b) Aplastic crisis
c) Hydrops fetalis
d) Erythema infectiosum
View Answer

Answer: d
Explanation: Erythema infectiosum is also known as the “fifth disease” and it is the commonest clinical syndrome caused by parvovirus B19. It is a mild self-limited condition seen in normal children and adults.

5. Which of the following viruses help dependovirus for replication?
a) Adenovirus
b) Rhinovirus
c) Reovirus
d) Influenza virus
View Answer

Answer: a
Explanation: Adenoviruses acts as a helper virus that helps in the replication of dependovirus. However, all the dependovirus does not require adenovirus for replication. The herpes virus may also act as a helper and some dependovirus may replicate even in the absence of helper viruses.
advertisement

6. The Papovaviridae consists of _______________ genome.
a) circular dsDNA
b) linear dsDNA
c) circular dsRNA
d) linear dsRNA
View Answer

Answer: a
Explanation: The family Papovaviridae consists of circular supercoiled double-stranded DNA as their genome. The family consists of two genera Papillomavirus and Polyomavirus, with papillomavirus having a larger genome and a larger virion.

7. Which of the following virus infects most children before the age of 10?
a) JC polyomavirus
b) BK polyomavirus
c) Papillomavirus
d) Dependovirus
View Answer

Answer: b
Explanation: The BK polyomaviruses are the viruses that infect most children before the age of 10. It may sometimes be associated with mild upper respiratory symptoms and the genome may persist for life in the kidney without any ill effects.
advertisement

8. Which of the following is the demyelinating disease of the CNS?
a) PML
b) NET
c) LPB
d) MST
View Answer

Answer: a
Explanation: Progressive Multifocal Leukoencephalopathy (PML) is the rare subacute demyelinating disease of the central nervous system (CNS). It is seen as a complication of conditions such as Hodgkin’s disease.

9. Which of the following has served as the gold standard for the identification of the HPV genome?
a) Southern Blot Hybridization
b) Northern Blot Hybridization
c) Eastern Blot Hybridization
d) Western Blot Hybridization
View Answer

Answer: a
Explanation: The Southern blot hybridization has served as the gold standard for the identification of human papillomavirus genome as HPV consists of double-stranded DNA as their genome. The advantage of the method is it offers high specificity and high sensitivity.
advertisement

10. The second route of transmission of parvovirus B19 is transplacental.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The second route of transmission of parvovirus B19 is transplacental and about 30% of the maternal infections lead to infection to the fetus. Sometimes the infections may also lead to fetal death and congenital malformations.

11. Dependovirus does not cause any disease.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dependovirus does not cause any type of disease or illness and it is the main advantage of dependovirus. They are valuable gene vectors and introduce genes into cell cultures for the mass production of proteins encoded by those genes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Virology.

To practice all areas of Virology for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter