Vector Biology Questions and Answers – Vectors and Cloning in Archae

«
»

This set of Vector Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vectors and Cloning in Archae”.

1. Organisms are divided into how many domains?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Organisms are divided into three domains: Bacteria, Archaea, and Eukarya. Archaebacteria is the other name for the domain Archaea.
advertisement

2. Eubacteria is the other name for Eukaryotes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Organisms are divided into three domains: Bacteria, Archaea, and Eukarya. Eubacteria refers to the domain Bacteria. Eukarya is the domain name for Eukaryotes.

3. What is the minimum number of major groups found in Archae?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The Archae comprises at least three major groups of prokaryotic organisms with unusual phenotypes when compared to their eubacterial counterparts.

4. The prokaryotic organisms thriving in extreme environments belong to the domain _____________
a) Eukarya
b) Bacteria
c) Archae
d) Eubacteria
View Answer

Answer: c
Explanation: Archae consists of organisms that are found thriving in extreme environments. These are found usually in high salt concentrations and high temperature regions.

5. Anaerobic methanogens live in rumen of ___________
a) Carnivores
b) Herbivores
c) Scavengers
d) Archae
View Answer

Answer: b
Explanation: Many of the archaebacteria thrive in extreme environments such as the ones with very high temperatures; others are strictly anaerobic methanogens that live in the rumen of herbivores.

6. Archae exhibit interesting _________ properties.
a) Chemical
b) Physical
c) Physiological
d) Hereditary
View Answer

Answer: c
Explanation: Archae exhibit interesting physiological properties, coupled with a growing number of complete genome sequences, there has been a considerable interest in developing suitable gene-cloning procedures.
advertisement

7. Progress of gene cloning in Archae is __________ the Eubacteria.
a) Lagging behind
b) Ahead of
c) Slower
d) Faster
View Answer

Answer: a
Explanation: All the requirements for gene cloning procedures have been met in Archae, but progress lags far behind that made with major eubacterial group.

8. Which is the only method of getting DNA into the Archae cells?
a) Transformation
b) Transfection
c) Conjugation
d) Electroporation
View Answer

Answer: d
Explanation: In most Archae investigated so far, electroporation is the only method of getting DNA into cells and the observed efficiencies are low.

9. Efficiency with electroporation in Archae is _________
a) Low
b) High
c) Imponderable
d) Medium
View Answer

Answer: a
Explanation: Electroporation offers low efficiencies of cloning in archae. But it is the sole techniques investigated so far for organisms belonging to extreme environments.

10. Electroporation efficiency in archae is approximately ______ transformants per cell.
a) 1
b) 10
c) 100
d) 1000
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Electroporation technique of introduction of exogenous DNA in the cells of Archaebacteria offers low efficiency, the transformants generated are mere 100 in number.

11. With polyethylene glycol-mediated transformation _______ efficiencies can be obtained.
a) Lower
b) Higher
c) Medium
d) Very high
View Answer

Answer: b
Explanation: Much higher frequencies have been observed with some methanogens using polyethylene glycol-mediated transformation or liposome-mediated transformation.

12. With liposome mediated transformation, frequencies of ________ transformants per cell can be obtained.
a) 106
b) 100
c) 1000
d) 107
View Answer

Answer: d
Explanation: Liposome-mediated transformation is a method of introduction of exogenous DNA in host cells. The transformation efficiency observed is higher.
advertisement

13. Which is an alternative method for ethylene glycol-mediated transformation?
a) Liposome mediated
b) Galactose mediated
c) Ampicillin mediated
d) Ninhydrin mediated
View Answer

Answer: a
Explanation: Similar to the liposome method of DNA introduction, ethylene glycol mediated transfer of exogenous DNA also offers high frequency.

14. Most of the ________ for cloning in Archae are based on antibiotic resistance.
a) Genes
b) Inducers
c) Selectable markers
d) Vectors
View Answer

Answer: c
Explanation: Most of the selectable markers for use in cloning in Archae are based on resistance to antibiotics such as puromycin, novabiocin, thiostreptin, mevinolin.

15. How many reporter genes for expression studies in Archae have been developed?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Three reporter genes have been used in methanogens for expression studies from the prokaryotes E. coli and B. subtilis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Vector Biology & Gene Manipulation.

To practice all areas of Vector Biology & Gene Manipulation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn