Vector Biology Questions and Answers – Vectors and Cloning in Gram – Positive Bacteria – 4

This set of Vector Biology Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Vectors and Cloning in Gram – Positive Bacteria – 4”.

1. What is nisin?
a) Inducer
b) Protein
c) Promoter
d) Suppressor
View Answer

Answer: a
Explanation: Nisin is an inducer for the genes that are inserted in the vector or the host under the control of promoters nisA and nisF. The amount of expression obtained depends on the amount of nisin added.

2. The export system of E. coli is ________ to that in mammals.
a) Different
b) Similar
c) Larger
d) Smaller
View Answer

Answer: a
Explanation: The export mechanism in low-GC bacteria resembles that of E. coli. However, there are differences in the signal peptides compared with those found in eukaryotes.

3. Two probe vectors were developed for the identification of secretion signals. These incorporated a gene from ___________
a) Streptococcus
b) Bacillus
c) Pseudomonas
d) Parasitoid
View Answer

Answer: b
Explanation: Two probe vectors were developed for the identification of secretion signals. These vectors made use of a silent reporter gene encoding the mature amylase from Bacillus Licheniformis.
advertisement
advertisement

4. In probe vectors that identify secret signals, the reporter gene codes for___________
a) Lactose
b) Beta amylase
c) Alpha amylase
d) Amylase
View Answer

Answer: c
Explanation: Two probe vectors were developed for the identification of secretion signals. These vectors made use of a silent reporter gene encoding the mature amylase from Bacillus Licheniformis.

5. Iodine used for the detection of secreted amylase ________ the bacteria.
a) Inactivates
b) Kills
c) Produces
d) Grows
View Answer

Answer: b
Explanation: The disadvantage of the probe vector system is that the detection of secreted amylase involves flooding starch containing media with iodine and this kills the bacteria in the colonies.

6. Which media is used in the culture of probe detection vectors?
a) Starch
b) Glucose
c) Lactose
d) Pectin
View Answer

Answer: a
Explanation: The disadvantage of the probe vector system is that the detection of secreted amylase involves flooding starch containing media with iodine and this kills the bacteria in the colonies.

7. To avoid killing of bacterial colonies in the iodine detection assay, which of the following techniques can be used?
a) Ligation
b) Dissection
c) Cloning
d) Replica Plating
View Answer

Answer: d
Explanation: Flooding starch containing media with iodine and this kills the bacteria in the colonies, replica plates must be made before iodine addition.
advertisement

8. The S. aureus-secreted nuclease is ______ amino acids long.
a) 100
b) 168
c) 208
d) 68
View Answer

Answer: b
Explanation: An alternative probe system which uses the S. aureus-secreted nuclease as a reporter is a small 168 amino acids long, stable, monomeric enzyme that is devoid of cysteine residues and the enzymatic test is non-toxic to the bacterial colonies.

9. The S. aureus secreted nuclease is dimeric.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: S. aureus-secreted nuclease as a reporter is a small 168 amino acids long, stable, monomeric enzyme that is devoid of cysteine residues.
advertisement

10. Inclusion of a synthetic polypeptide in probe vector system can ________________
a) Enhance secretion
b) Decrease secretion
c) Decrease size
d) Increase size
View Answer

Answer: a
Explanation: Inclusion of a nine-residue synthetic polypeptide in a probe vector system immediately downstream of the signal-peptide cleavage site significantly enhances secretion.

11. To understand gene function, vectors have been developed for directed _________________
a) Mutagenesis
b) Protein production
c) Gene activation
d) Cancerous growth
View Answer

Answer: c
Explanation: As an aid to understanding gene function in B. subtilis, vectors have been developed for directed gene inactivation; especially for the genes whose function is not known.

12. P-MUTIN are the vectors that perform directed insertional mutation in _________________
a) S. aureus
b) Saccharomyces
c) B. subtilis
d) Pseudomonas
View Answer

Answer: c
Explanation: To study the function of uncharacterized open reading frames in B. subtilis, a series of vectors called P-MUTIN have been constructed.

13. Which reporter gene is used in P-MUTIN vectors?
a) Amp-R
b) LacZ
c) Tet-R
d) Gal
View Answer

Answer: b
Explanation: The P-MUTIN vectors contain a reporter lacZ gene to facilitate the measurement of expression of the target gene.

14. Which promoter is used in P-MUTIN vectors?
a) Lac
b) Gal
c) Tol
d) Psac
View Answer

Answer: d
Explanation: The inducible Psac promoter allows the controlled expression of genes downstream of and found in the same operon as the target gene.

15. The Psac promoter in P-MUTIN vectors is inducible.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The inducible Psac promoter allows a controlled expression of genes downstream of and found in the same operon as the target gene.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Vector Biology & Gene Manipulation.

To practice all areas of Vector Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.