Digital Signal Processing Questions and Answers – IIR Filter Design by the Bilinear Transformation

«
»

This set of tricky Digital Signal Processing Questions & Answers focuses on “IIR Filter Design by the Bilinear Transformation”.

1. In IIR Filter design by the Bilinear Transformation, the Bilinear Transformation is a mapping from
a) Z-plane to S-plane
b) S-plane to Z-plane
c) S-plane to J-plane
d) J-plane to Z-plane
View Answer

Answer: b
Explanation: From the equation,
S=\(\frac{2}{T}(\frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}})\) it is clear that transformation occurs from s-plane to z-plane
advertisement

2. In Bilinear Transformation, aliasing of frequency components is been avoided.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The bilinear transformation is a conformal mapping that transforms the jΩ-axis into the unit circle in the z-plane only once, thus avoiding the aliasing.

3. Is IIR Filter design by Bilinear Transformation is the advanced technique when compared to other design techniques?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Because in other techniques, only lowpass filters and limited class of bandpass filters are been supported. But this technique overcomes the limitations of other techniques and supports more.

4. The approximation of the integral in y(t) = \(\int_{t_0}^t y'(τ)dt+y(t_0)\) by the Trapezoidal formula at t = nT and t0=nT-T yields equation?
a) y(nT) = \(\frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (T-nT)]+y(nT-T)\)
b) y(nT) = \(\frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(nT-T)\)
c) y(nT) = \(\frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (T-nT)]+y(T-nT)\)
d) y(nT) = \(\frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(T-nT)\)
View Answer

Answer: b
Explanation: By integrating the equation,
y(t) = \(\int_{t_0}^t y^{‘} (τ)dt+y(t_0)\) at t=nT and t0=nT-T we get equation,
y(nT) = \(\frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(nT-T)\).

5. We use y{‘}(nT)=-ay(nT)+bx(nT) to substitute for the derivative in y(nT) = \(\frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(nT-T)\) and thus obtain a difference equation for the equivalent discrete-time system. With y(n) = y(nT) and x(n) = x(nT), we obtain the result as of the following?
a) \((1+\frac{aT}{2})Y(z)-(1-\frac{aT}{2})y(n-1)=\frac{bT}{2} [x(n)+x(n-1)]\)
b) \((1+\frac{aT}{n})Y(z)-(1-\frac{aT}{n})y(n-1)=\frac{bT}{n} [x(n)+x(n-1)]\)
c) \((1+\frac{aT}{2})Y(z)+(1-\frac{aT}{2})y(n-1)=\frac{bT}{2} (x(n)-x(n-1))\)
d) \((1+\frac{aT}{2})Y(z)+(1-\frac{aT}{2})y(n-1)=\frac{bT}{2} (x(n)+x(n+1))\)
View Answer

Answer: a
Explanation: When we substitute the given equation in the derivative of other we get the resultant required equation.
advertisement

6. The z-transform of below difference equation is?
\((1+\frac{aT}{2})Y(z)-(1-\frac{aT}{2})y(n-1)=\frac{bT}{2} [x(n)+ x(n-1)]\)
a) \((1+\frac{aT}{2})Y(z)-(1-\frac{aT}{2}) z^{-1} Y(z)=\frac{bT}{2} (1+z^{-1})X(z)\)
b) \((1+\frac{aT}{n})Y(z)-(1-\frac{aT}{2}) z^{-1} Y(z)=\frac{bT}{n} (1+z^{-1})X(z)\)
c) \((1+\frac{aT}{2})Y(z)+(1-\frac{aT}{n}) z^{-1} Y(z)=\frac{bT}{2} (1+z^{-1})X(z)\)
d) \((1+\frac{aT}{2})Y(z)-(1+\frac{aT}{2}) z^{-1} Y(z)=\frac{bT}{2} (1+z^{-1})X(z)\)
View Answer

Answer: a
Explanation: By performing the z-transform of the given equation, we get the required output/equation.

7. What is the system function of the equivalent digital filter? H(z) = Y(z)/X(z) = ?
a) \(\frac{(\frac{bT}{2})(1+z^{-1})}{1+\frac{aT}{2}-(1-\frac{aT}{2}) z^{-1}}\)
b) \(\frac{(\frac{bT}{2})(1-z^{-1})}{1+\frac{aT}{2}-(1+\frac{aT}{2}) z^{-1}}\)
c) \(\frac{b}{\frac{2}{T}(\frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}}+a)}\)
d) \(\frac{(\frac{bT}{2})(1-z^{-1})}{1+\frac{aT}{2}-(1+\frac{aT}{2}) z^{-1}}\) & \(\frac{b}{\frac{2}{T}(\frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}}+a)}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: As we considered analog linear filter with system function H(s) = b/s+a
Hence, we got an equivalent system function
where, s = \(\frac{2}{T}(\frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}})\).

8. In the Bilinear Transformation mapping, which of the following are correct?
a) All points in the LHP of s are mapped inside the unit circle in the z-plane
b) All points in the RHP of s are mapped outside the unit circle in the z-plane
c) All points in the LHP & RHP of s are mapped inside & outside the unit circle in the z-plane
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The bilinear transformation is a conformal mapping that transforms the jΩ-axis into the unit circle in the z-plane and all the points are linked as mentioned above.

9. In Nth order differential equation, the characteristics of bilinear transformation, let z=rejw,s=o+jΩ Then for s = \(\frac{2}{T}(\frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}})\), the values of Ω, ℴ are
a) ℴ = \(\frac{2}{T}(\frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω})\), Ω = \(\frac{2}{T}(\frac{2rsinω}{1+r^2+2rcosω})\)
b) Ω = \(\frac{2}{T}(\frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω})\), ℴ = \(\frac{2}{T}(\frac{2rsinω}{1+r^2+2rcosω})\)
c) Ω=0, ℴ=0
d) None
View Answer

Answer: a
Explanation: s = \(\frac{2}{T}(\frac{z-1}{z+1}) \)
= \(\frac{2}{T}(\frac{re^jw-1}{re^jw+1})\)
= \(\frac{2}{T}(\frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω}+j \frac{2rsinω}{1+r^2+2rcosω})(s = ℴ+jΩ)\)
advertisement

10. In equation ℴ = \(\frac{2}{T}(\frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω})\) if r < 1 then ℴ < 0 and then mapping from s-plane to z-plane occurs in which of the following order?
a) LHP in s-plane maps into the inside of the unit circle in the z-plane
b) RHP in s-plane maps into the outside of the unit circle in the z-plane
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In the above equation, if we substitute the values of r, ℴ then we get mapping in the required way

11. In equation ℴ = \(\frac{2}{T}(\frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω})\), if r > 1 then ℴ > 0 and then mapping from s-plane to z-plane occurs in which of the following order?
a) LHP in s-plane maps into the inside of the unit circle in the z-plane
b) RHP in s-plane maps into the outside of the unit circle in the z-plane
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the above equation, if we substitute the values of r, ℴ then we get mapping in the required way

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Signal Processing.

To practice tricky questions on all areas of Digital Signal Processing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn