Transformers Questions and Answers – Grounding and Welding Transformer

«
»

This set of Transformers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Grounding and Welding Transformer”.

1. When grounding transformer is employed?
a) When neutral is available
b) When neutral is not available
c) When transformer of type Y/D is used
d) Always
View Answer

Answer: b
Explanation: In case the neutral of the power transformer is not available for grounding (e.g. when a D-D transformer is used), a special Y-D transformer is employed only for neutral grounding, such a transformer is called a grounding transformer.
advertisement

2. Grounding transformer is ______________
a) Step-up transformer
b) Step-down transformer
c) Autotransformer
d) Any transformer can be grounding transformer
View Answer

Answer: b
Explanation: Grounding transformer is special type of transformer which is employed when neutral is not available in power transformers. It is constructed in Y-D winding format and always a step-down transformer.

3. The secondaries of grounding transformer are generally ___________________
a) Star only
b) Star with neutral taken out
c) Delta
d) Open-delta
View Answer

Answer: c
Explanation: The star connected primaries are connected to the system and its neutral is grounded. The secondaries are in delta and generally do not supply any load but provide a closed path for harmonic currents to circulate in them.

4. Which harmonic currents flow through the grounding transformer secondary?
a) Triple
b) Fifth
c) Eleventh
d) Seventh
View Answer

Answer: a
Explanation: The secondaries of grounding transformer are in delta and do not supply any load but provide a closed path for triple n harmonic currents to circulate in them. Under balanced conditions the current in a grounding transformer is its own exciting current.
advertisement

5. Under fault conditions current flowing through the grounding transformer is _____________
a) very large
b) zero
c) some small non-zero value
d) depends on fault
View Answer

Answer: a
Explanation: Under balanced conditions the current in a grounding transformer is its own exciting current. Under fault conditions (such as LG fault) large current may flow in it. Hence a grounding transformer should be of sufficient rating to withstand the effects of LG (line to ground) faults.

6. Welding transformer is _______________________
a) step-up transformer
b) step-down transformer
c) auto transformer
d) one-one transformer
View Answer

Answer: b
Explanation: Welding transformer is special type of transformer which is basically a step-down transformer. Welding transformer has high reactance both in primary winding and secondary winding.

7. V-I characteristics of welding transformer are _____________________
a) increasing slowly
b) increasing steeply
c) decreasing slowly
d) decreasing steeply
View Answer

Answer: d
Explanation: Welding transformer has primary and secondary winding are placed in separate limbs or in the same limbs but spaced distance apart. This high reactance causes steeply drooping V-I characteristics.
advertisement

8. For welding transformer as current increases induced emf ______________________
a) stays constant
b) increases
c) decreases
d) depends on application
View Answer

Answer: c
Explanation: Welding transformers have steeply drooping characteristics. with increase in current, the leakage flux increase and the induced emf will come down. This is why the increase in primary or secondary current increases the reactance voltage drop across the respective windings.

9. Welding transformers work on principle that weld is actually __________________
a) open circuit
b) short circuit
c) circuit with finite resistance
d) circuit with finite reactance
View Answer

Answer: b
Explanation: The increase in primary or secondary current of welding transformer increases the reactance voltage drop across the respective windings, which is essential to limit the welding current as the weld is practically a short circuit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Transformers.

advertisement

To practice all areas of Transformers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn