Power Electronics Questions and Answers – Type E Choppers-2

This set of tough Power Electronics questions and answers focuses on “Type E Choppers-2”.

1. The below given circuit can
For operation in third & the fourth quadrant polarity of load emf E should be reversed
a) operate in all the four quadrants
b) operate in only the first and second quadrant
c) operate in only the fourth and third quadrant
d) operate in only the first and fourth quadrant
View Answer

Answer: b
Explanation: For operation in the third and the fourth quadrant, the polarity of the load emf E should be reversed.

2. In the below shown chopper circuit, when CH3 is on
For operation in third & the fourth quadrant polarity of load emf E should be reversed
a) both load voltage and current are zero
b) both load voltage and current are positive
c) both load voltage and current are negative
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When CH3 is switched on, IIIrd quadrant operation is obtained in which both load current and load voltage are negative. D2-CH3-Vs.

3. In the below given type E chopper circuit, when CH3 and CH2 are switched on and then CH3 is switched off after some time, then
For operation in third & the fourth quadrant polarity of load emf E should be reversed
a) load current falls to zero
b) negative current freewheels through CH2, D4
c) positive current freewheels through CH2, D4
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When CH3 is first on then, load gets connected to Vs and charges the inductor L. When it CH3 switched off, current has to flows through through the same direction (negative) because of the L. Current starts to freewheel from CH2 and D4.
advertisement
advertisement

4. For the type E chopper to be operated in the fourth quadrant
a) only one switch is operated
b) two switches are operated
c) three switches are operated
d) all the switches are operated
View Answer

Answer: a
Explanation: For IVth quadrant, only CH4 is operated.
The difference between “operated” and “on” should be noted. Operated means it can is literally operated i.e. it is switched on and off and on and off, whereas on means it is on continuously.

5. For the fourth quadrant operation, the current flows through
For operation in third & the fourth quadrant polarity of load emf E should be reversed
a) CH1, D2, L and D1
b) CH4, D3, L and D4
c) CH4, D2, L and E
d) CH1, D2, L and D3
View Answer

Answer: c
Explanation: With CH4 on in the fourth quadrant, positive current flows through CH4, D2, L and E.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. When CH4 is turned on and then off
For operation in third & the fourth quadrant polarity of load emf E should be reversed
a) load current falls to zero
b) negative current freewheels through D2, D3
c) positive current freewheels through D2, D3
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When CH4 is on, positive current flows through CH4, D2, L and E. When CH4 is opened, current is fed back to the source from D2, D3.

7. Find the expression for the ripple factor in terms of duty cycle α for a type A step down chopper
a) √(1-α/α)
b) α2/2
c) √α/2
d) √(1-α)
View Answer

Answer: a
Explanation: RF = Vr/Vo
Vr = √α x Vs = √(αVs2 – α2Vs2) = Vs √(α- α2)
RF = Vs.√(α- α2)/Vs.α = √(1-α/α).
advertisement

8. The AC ripple voltage is given by
a) Vrms/Vo
b) Vrms2
c) √(Vrms2 – Vo2)
d) √(Vrms + Vo)
View Answer

Answer: c
Explanation: The term AC ripple voltage is used for knowing the harmonic content of a waveform, without calculating its harmonic components. It is the rms difference of ac and dc voltage.

9. The expression for the thyristor (chopper switch) current is given by
I = (α2.Vs – αE)/R
Find the value of firing angle α, for which the thyristor current is maximum.
a) 2Vs/π
b) 180°
c) E/2Vs
d) Vs/R
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given expression, to find the maximum value of α
dI/dα = 0
Therefore, dI/dα = (2αVs – E)/R = 0
α = E/2Vs.
advertisement

10. In a type E chopper, if all the four chopper switches are closed simultaneously then
a) load is short circuited
b) supply is short circuited
c) both load and supply are shorted
d) none of the mentioned.
View Answer

Answer: b
Explanation: Before anything, the supply will be shorted by CH1 and CH2 first.

11. A type A step down chopper has Vs = 220 V and is connected to RLE load. With R = 1 Ω, E = 24 V and L large enough to maintain continuous conduction. Find the average value of load current for a duty cycle of 30 %.
a) 100 A
b) 22 A
c) 42 A
d) 16.5 A
View Answer

Answer: c
Explanation: I = (αVs – E)/R = 42 A.

12. A step down chopper has Vs = 220 V and is connected to RLE load. With R = 1 Ω, E = 24 V and L = 5 mH. The chopping period is 2000 μs and the on-period is 600 μs. Find the value of minimum steady state output current.
a) 33 A
b) 42 A
c) 0 A
d) 51 A
View Answer

Answer: d
Explanation:
I(min) = (Vs/R) x [ (1 – e-m)/(1 – e-n) ] – (E/R)
m = Ton / (L/R) = R.Ton/L = 0.12
n = T/(L/R) = R.T/L
T = 2000μs
n = 0.4
I (min) = (220/1) x [ (1 – e-0.12)/(1 – e-0.4) ] – (24/1) = 51.46 A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Electronics.

To practice tough questions and answers on all areas of Power Electronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.