Computer Fundamentals Questions and Answers – The Hexadecimal Number System

This set of Tough Computer Fundamentals Questions and Answers focuses on “The Hexadecimal Number System”.

1. What does the symbol D represent in a hexadecimal number system?
a) 8
b) 16
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: c
Explanation: The symbols A, B, C, D, E and F represent 10, 11, 12, 13, 14 and 15 respectively in a hexadecimal system. This system comprises of 15 numbers in total: digits from 0-9 and symbols from A to F.

2. ABC is a valid hexadecimal number.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a hexadecimal number system, alphabets are used for the representation of numbers from 10 to 15. Here, A represents 10, B represents 11 and C represents 12. Therefore, it is a valid hexadecimal number.

3. The maximum number of bits sufficient to represent a hexadecimal number in binary:
a) 4
b) 3
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: The hexadecimal number system comprises of only 15 symbols: 10 digits and 5 symbols. Hence, four bits (24 = 16) are sufficient to represent any hexadecimal number in the binary format.
advertisement
advertisement

4. The binary number 1110 in hexadecimal format is _____________
a) 6
b) E
c) 14
d) 15
View Answer

Answer: b
Explanation: Certain binary to hexadecimal representations are :
1010=A
1011=B
1100=C
1101=D
1110=E
1111=F.

5. Convert (52)16 into its decimal equivalent.
a) 28
b) 83
c) 80
d) 82
View Answer

Answer: d
Explanation: To convert a hexadecimal number to decimal number:
161 * 5 + 160 * 2 = 80 + 2 = 82
Hence, the decimal equivalent is 82.

6. The hexadecimal equivalent of the binary number (0010010100)2 is :
a) (094)16
b) (0A4)16
c) 224
d) 0114
View Answer

Answer: a
Explanation: To obtain the hexadecimal equivalent, we take numbers in groups of 4, from right to left as : 0000 1001 0100:
Here, 0000 = 0; 1001 = 9 and 0100 = 4
Therefore, the answer will be (094)16

7. Hexadecimal Addition of (3A5)16 and (1B2)16 will give :
a) 557
b) 185
c) 815
d) 516
View Answer

Answer: a
Explanation: Octal subtraction is done as follows:
3A5
+ 1B2
________
557
In hexadecimal addition of alphabets, we add the corresponding numbers they represent and then subtract the result from 16, then generate a carry of 1 to the next set of numbers.
Here, 5+2=7
A+B=10+11=21-16=5
3+1+1(carry)=5.
advertisement

8. The 2’s complement of 10.11 :
a) 10
b) 0.010
c) 01.01
d) 10.01
View Answer

Answer: c
Explanation: The 1’s complement of a number is obtained by reversing the bits with value 1 to 0 and the bits with value 0 to 1. Here, 10.11 gets converted to 01.00 in its 1’s complement format. Further, to convert 1’s complement to 2’s complement, we add 1 to the result. Remember that we should add 1 to the rightmost bit (LSB) even if it is a part of a fraction. So, 01.00+1=01.01.

9. Convert (6532)8 to hexadecimal.
a) (A01)16
b) (A02)16
c) (D5A)16
d) (C01)16
View Answer

Answer: c
Explanation: To convert octal to hexadecimal, we first write binary format of the number and then make groups of 4 bits from right to left, as follows:

advertisement
 6   5   3   2
110 101 011 010   (octal -> binary)
1101  0101  1010  (groups of 4)
 D    5      A    (hexadecimal equivalent)

Therefore, the hexadecimal equivalent is (D5A)16.

10. What do we call the point(decimal) in any hexadecimal number of the form 111.A3?
a) radix
b) hexadecimal point
c) decimal
d) octal point
View Answer

Answer: b
Explanation: The decimal is often referred to as the hexadecimal point in hexadecimal representation of numbers.
It is referred to as the octal point in octal numbers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice tough questions and answers on all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.