Theory of Machines Questions and Answers – Minimum Number of Teeth and Interference

This set of Theory of Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Minimum Number of Teeth and Interference”.

1. In the given diagram, identify the maximum value of addendum radius of the larger gear or the wheel to avoid interference.
Find maximum value of addendum radius of larger gear or wheel to avoid interference
a) AD
b) BE
c) BC
d) BA
View Answer

Answer: b
Explanation: BE is the maximum value of addendum radius of the wheel or the larger gear to avoid interference of the gears. It is given by Ra max. When two gears are in mesh at one instant there is a chance to mate involute portion with non involute portion of mating gear. This phenomenon is described as interference. In case of a pinion, AF is the maximum value of the addendum radius of the pinion.

2. The maximum radius of addendum to avoid interference is given by the formula ____________
a) ((R cosφ)2 + (R sinφ + r sinφ)2)0.5
b) ((R cosφ)2 + (R sinφ – r sinφ)2)0.5
c) ((R cosφ)2 – (R sinφ + r sinφ)2)0.5
d) ((R cosφ)2 – (R sinφ – r sinφ)2)0.5
View Answer

Answer: a
Explanation:
Maximum value of addendum radius of larger gear or wheel to avoid interference
We know that the maximum value of addendum radius is equal to BE. From the given diagram it is evident that BE = ((BF)2 + (FP + PE)2)0.5 = ((R cosφ)2 + (R sinφ + r sinφ)2)0.5. If the actual value of the addendum radius is less than the maximum value of the addendum radius, then interference does not occur.

3. What is the formula for calculating the minimum number of teeth on the wheel ?
a) T = 2aw/((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1)
b) T = aw/((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1)
c) T = 2aw/((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5
d) T = 2aw/((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 + 1)
View Answer

Answer: a
Explanation: T ≥ 2aw/((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1)
This implies that the minimum teeth must always be greater than the value obtained using this formula.
In the limit, T = (2aw/(1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1). The minimum number of teeth on the pinion is given by t = T/G.
advertisement
advertisement

4. What is the maximum value of the addendum of the pinion?
a) mt((1+G(G+2)sin2 φ)0.5+1)/2
b) mt((1-G(G+2)sin2 φ)0.5-1)/2
c) mt((1-G(G+2)sin2 φ)0.5+1)/2
d) mt((1+G(G+2)sin2 φ)0.5-1)/2
View Answer

Answer: d
Explanation: Since, aw max = mT((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1)/2 is the maximum value of addendum for the wheel, similarly, for pinion, the maximum value of addendum is given by mt((1+G(G+2)sin2 φ)0.5-1)/2. If the maximum value of addendum is less than the actual value of addendum, then interference occurs.

5. If the maximum addendum radius of the wheel is given as 260 mm and the actual value of the addendum radius is found out to be 255 mm, the interference will occur. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: As the value of Ra obtained is less than the value of the maximum addendum radius, the interference does not occur. It only occurs if the value of the addendum radius obtained is more than the maximum addendum radius. Thus, the given statement is false.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Two involute gears have a pressure angle of 20°. The gear ratio is given to be 3. The module is 5 mm and the value of addendum is equal to 1 module. Determine the minimum number of teeth on each wheel to avoid interference, if the pinion rotates at 100 rpm.
a) T = 51, t= 17
b) T = 45, t =15
c) T = 60, t =20
d) T = 54, t = 18
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: φ = 20°, G = T/t = 3, m = 5 mm and addendum = 1 module.
Now, T = (2aw/(1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1) is the minimum number of teeth on the larger gear.
T = ((2×1)/(1+(1/3)((1/3)+2)sin2(20))0.5 – 1) = 44.94 ~ 45.
Therefore, T = 45 and t = 45/3 = 15.

7. Find the maximum value of addendum radius of the larger gear if the pressure angle between two teeth is equal to 25°. T = 50 and t = 25. The gears have a module of 8 mm and the addendum is equal to one module.
a) 211. 202 mm
b) 231. 202 mm
c) 221. 202 mm
d) 201. 202 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Given: φ = 25°, T = 50 and t = 25, m = 8 mm and addendum = 1 module = 8 mm
R = mT/2 = 200 and r = mt/2 = 100
Ra = 200 + 8 = 208 mm.
Ra max = ((R cosφ)2 + (R sinφ + r sinφ)2)0.5 = 221. 202 mm.
advertisement

8. The number of teeth on a pinion is equal to 20 and the gear ratio is 3. The pressure angle is equal to 15°. If the module is equal to 6 mm, find the path of contact when interference is just avoided.
a) 62.116 mm
b) 73.324 mm
c) 42.831 mm
d) 51.483 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: φ = 15°, t = 20 and G = T/20 = 3, T = 20 x 3 = 60, m = 6 mm
r = mt/2 = 60 mm and R = mT/2 = 180 mm
Path of contact when interference is just avoided = maximum path of approach + maximum path of recess = r sinφ + R sinφ = 60 sin15° + 180 sin15° = 62.116 mm.

9. Find the maximum value of addendum radius of the pinion if the pinion has 25 teeth, the larger gear has 100 teeth and the pressure angle is equal to 20°. Take the value of module as 6 mm.
a) 78.943 mm
b) 71.345 mm
c) 78.431 mm
d) 74.459 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: φ = 20°, t = 25 and T = 100, G = T/t = 100/25 = 4, m = 6 mm
r = mt/2 = 75 mm
a p max = r((1+G(G+2)sin2 φ)0.5-1) = 71.345 mm.
advertisement

10. Find the maximum value of addendum radius of the larger gear if the pinion has 17 teeth, the larger gear has 51 teeth and the pressure angle is equal to 15°. Take the value of module as 8 mm.
a) 9.092 mm
b) 8.923 mm
c) 5.247 mm
d) 4.389 mm
View Answer

Answer: c
Explanation: : φ = 15°, t = 17 and T = 51, G = T/t = 51/17 = 3, m = 8 mm
R = mT/2 = 204 mm
aw max = R((1+(1/G)((1/G)+2)sin2φ)0.5 – 1) = 5.247 mm.

11. Two 25° involute spur gears have a module of 7 mm. The addendum is equal to one module. If the larger gear has 60 teeth and the pinion has 30 teeth, they will interfere with each other. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Given: φ = 25°, t = 30, T = 60 and m = 7 mm
r = mt/2 = 105 mm and R = mT/2 = 210 mm
Ra = R + a = 210 + 7 = 217 mm
Ra max = ((R cosφ)2 + (R sinφ + r sinφ)2)0.5 = 232.26 mm
As the value of Ra obtained is less than the value of the maximum addendum radius, the interference does not occur. Hence, the given statement is false.

12. Two 20° involute spur gears have a module of 12 mm. The addendum is equal to 1.5 module. If the larger gear has 40 teeth and the pinion has 20 teeth, find the pressure angle at which interference can be avoided.
a) 20.66°
b) 21.96°
c) 22.23°
d) 21.24°
View Answer

Answer: a
Explanation: Given: φ = 20°, t = 20, T = 40 and m = 12 mm, addendum = 1.5 x m = 18 mm
r = mt/2 = 120 mm and R = mT/2 = 240 mm
Ra = R + a = 240 + 18 = 258 mm
Ra max = ((R cosφ)2 + (R sinφ + r sinφ)2)0.5 = 256.95mm
As the calculated value of the addendum radius exceeds the maximum value of the addendum radius, interference occurs.
The new value of φ can be calculated by taking R¬a max equal to Ra.
258 = ((240 cosφ)2 + (240 sinφ + 120 sinφ)2)0.5
66564 = (240 cosφ)2 + (240 sinφ + 120 sinφ)2
66564 = 57600 cos2φ +129600 (1-cos2 φ)
66564 = 129600 – 72000 cos2 φ
cos2 φ = 0.8755
cos φ = 0.935
φ = 20.66°
If the pressure angle is increased to 20.66°, the interference can be avoided.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Theory of Machines.

To practice all areas of Theory of Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.