Solid State Chemistry Questions and Answers – Electrochemical Reduction Methods

«
»

This set of Solid State Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrochemical Reduction Methods”.

1. In electrochemical reduction method, one of the species present in the melt constituents during electrolysis undergoes______________
a) Reduction
b) Methylation
c) Carboxylation
d) Hydrolysis
View Answer

Answer: a
Explanation: During electrochemical reduction method for the formation of single crystals, one of the melt constituents undergoes reduction during electrolysis like reduction of transition metal ions to lower valence states and the reduction of oxyanions etc.
advertisement

2. Which of the following is the main component required to carry out the process of electrolysis?
a) AC current
b) Metal vessel
c) Wires
d) DC current
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrolysis is a method where DC current i.e. direct electric current is passed through an ionic substance which is either in molten state or may be dissolved in a solvent, thus chemical reactions take place at the electrodes.

3. During electrochemical reduction method, the melt constituents are composed of which of the following materials?
a) Non metal oxide, alkali nitride, sulphide
b) Metal nitride, nonmetal halide, carbide
c) Nonmetal sulphide, alkali carbide, nitride
d) Metal oxide, alkali borate, alkali halide
View Answer

Answer: d
Explanation: In electrochemical reduction method, electrolysis of melt constituents take place resulting in a crystalline compound formation. These melt constituents are made up of metal oxide, alkali borate (or phosphate or carbonate, etc) and an alkali halide.
advertisement
advertisement

4. Which of the following compound is formed when CaTiO3, CaCl2 undergoes electrolysis, during the process of electrochemical reduction?
a) Ca4Ti7O6
b) CaTi2O4
c) CaTiO
d) CaTi9O3
View Answer

Answer: b
Explanation: During electrochemical reduction method, the melt constituents CaTiO3, CaCl2 when undergoes electrolysis, the resulting crystal formed is CaTi2O4 at temperature 850◦C, the product formed is a new titanium (III) compound.

5. Which of the following compounds is formed when Na2MoO3, MoO3 undergoes electrolysis?
a) Na2Mo3
b) Na3Mo7
c) MoO2
d) Nab2O
View Answer

Answer: c
Explanation: The melt constituents Na2MoO3, MoO3 when undergoes electrolysis, the resulting crystalline compound formed is MoO2, at temperature 675◦C, the crystals of MoO2 formed are very large in size.
advertisement

6. Which one of the following options shows the property of an electrolyte that can be used in the electrolysis process?
a) Non conducting
b) Conducting
c) Solid conductor
d) Solid non conductor
View Answer

Answer: b
Explanation: An electrolyte which is used to achieve electrolysis, is an ion conducting polymer which contains free ions that are able to carry the current in the electrolysis process, if the electrolyte is a solid conductor like solid salts then it will not contain free ions hence it will not be able to carry current, thus electrolysis will not take place.

7. Which of the following statements is appropriate for the electrodes to be used in the electrolytic process?
a) Electrodes provide necessary energy to create or discharge the ions during electrolysis
b) Electrodes are the ion conducting polymer that contains free ions to carry the current
c) Electrodes are the solid conducting materials which allows to carry the current during electrolysis
d) Electrodes provide physical interface between the electrolyte and electrical circuit that provides energy
View Answer

Answer: d
Explanation: One of the main components of the electrolytic process is electrodes, it provides the physical interface between the electrolyte and electrical circuit that provides the energy. Electrodes of metals, graphite, semiconductors are widely used. Choice of suitable electrodes depends on the electrolyte, electrodes and the manufacturing cost.
advertisement

8. For the process of electrolysis which of the following statements is appropriate?
a) Oxidation occurs at the anode and reduction occurs at the cathode
b) Oxidation occurs at the cathode and reduction occurs at the anode
c) Oxidation occurs at the anode and reduction doesn’t take place
d) Reduction occur at the cathode and oxidation doesn’t take place
View Answer

Answer: a
Explanation: During the process of electrolysis, oxidation which means gaining oxygen atoms or loosing hydrogen or loosing electrons take place at the anode. Whereas reduction which means losing oxygen atoms or gaining hydrogen or gaining electrons take place at cathode.

9. What is the first law of electrolysis according to which the electrolytic processes take place?
a) Ohm’ s law
b) Henry’s law
c) Faraday’s law
d) Einstein’s equation
View Answer

Answer: c
Explanation: The first law of electrolysis is given by Faraday’s first law which states that the quantity of the element separated by electric current through a molten or dissolved salt is directly proportional to the quantity of the electric charge passed through the circuit. The equation for this law is given by m=eQ, where e=electrochemical equivalent and Q=charge.
advertisement

10. Which of the following states the second law of electrolysis reaction?
a) Henry’s law
b) Einstein equation
c) Archimedes principle
d) Faraday’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: Second law of electrolysis based on Michael Faraday’s second law which states that when the same amount of current is passed through different electrolytes or elements which are connected in series then the mass of the substance liberated or deposited at the electrode is directly proportional to their equivalent weight.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Solid State Chemistry.

To practice all areas of Solid State Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter