Solid Modelling MCQ – Set 3

This set of Solid Modelling Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sweep Solids – 1”.

1. What does the locus of points generated in sweep solids by the sweep representations define?
a) 2-D or 3-D object
b) Line
c) Circle
d) Square
View Answer

Answer: a
Explanation: The locus of points generated by the sweep representations defines 2-D or 3-D objects. These generated shapes of objects follow the symmetry. Sweep representation method is based on the concept of moving a curve, surface or solid defined by locus of points along some path.

2. Which of the following type of sweep is able to change size, shape and orientation of solid by itself?
a) Translational sweep
b) Rotational sweep
c) Reverse sweep
d) General sweep
View Answer

Answer: d
Explanation: A general sweep is able to change size, shape and orientation of solid by itself. It is a type of solid in which generating shape follows some arbitrary curved path. Here, the object is swept along trajectory and transformed along the direction of sweep.

3. What does the term generator denote in sweep representations of solid modelling?
a) Shape
b) Path
c) Sweeping object
d) Rules
View Answer

Answer: c
Explanation: In sweep representations, the term generator denotes the sweeping object which must be a solid and path is denoted by the term director. While the terms shape and rules are used as it is, in the context of sweep solids. The term rules denotes instructions to control the orientation of generator and shape denotes the form of sweeping object.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not an application of sweep shapes in solid modelling?
a) Modelling of constant cross section mechanical parts
b) Detection of interference between parts
c) Modelling of linear functions
d) Representation of large class of objects
View Answer

Answer: c
Explanation: Sweep shapes are important in geometric modeling because they represent a large class of engineering and manufacturing objects, they are efficient for modelling constant cross section mechanical parts and also used to detect the interference between parts. Modelling can only be done of 3-D solids and not of linear functions.

5. What are the two principal types of trajectories in sweep representations?
a) Translation and Revolution
b) Rotation and Revolution
c) Translation and reflection
d) Translation and rotation
View Answer

Answer: d
Explanation: In sweep representations, the two principal types of trajectories that are depicted are translation and rotation. These trajectories show motions of director and generator along their respective paths.

6. What does the position direction (PD) curve define in sweep solids?
a) Global and curved coordinate system
b) Curved and twisting coordinate system
c) Global coordinate system
d) Local coordinate system
View Answer

Answer: b
Explanation: The PD curve that is position and direction curve defines curved and twisting coordinate system. It’s a general form of a six-component curve, usually a cubic Hermite curve that continuously specifies position and an associated direction.

7. What is defined by the first three components of the position direction (PD) curve of sweep solids?
a) Parametric cubic equation of direction
b) Parametric cubic equation of position
c) Parametric cubic equation of orientation
d) Parametric cubic equation of space
View Answer

Answer: b
Explanation: The first three components of the PD curve define continuous parametric cubic equation of position in three-dimensional space. The second three components define a corresponding continuous parametric cubic equation of direction. There are no equations defined for space and orientation.
advertisement

8. Two or more cross-section curves can be used with one position direction (PD) curve of sweep solids.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mathematicians Lossing and Eshleman proved that two or more cross-section curves can be used with one position direction (PD) curve of sweep solids. The examples can be pipe or tube with an inner and outer cross-section curve.

9. Which of the following mathematicians developed powerful technique for representing constant-cross-section objects in solid modelling?
a) Euler and Jacobi
b) Euler and Hamilton
c) Lossing and Eshleman
d) Lagrange and Newton
View Answer

Answer: c
Explanation: Lossing and Eshleman developed powerful technique for representing constant-cross-section objects in 1974. Their approach emphasizes procedures that minimize data storage requirements. They define unlimited variety of swept solids using their technique.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Solid Modelling.

To practice all areas of Solid Modelling, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.