Software Engineering Questions and Answers – Formal Methods of Software Engineering

«
»

This set of Software Engineering Problems focuses on “Formal Methods of Software Engineering”.

1. Which of the following option is not provided by formal methods?
a) providing frameworks
b) verifying systems
c) provide investors
d) both providing frameworks and verifying systems
View Answer

Answer: d
Explanation: A method is formal if it has a sound mathematical basis, typically given by a formal specification language.
advertisement

2. ___________ are statements that can be interpreted in a number of ways.
a) Contradictions
b) Ambiguities
c) Vagueness
d) Comments
View Answer

Answer: a
Explanation: As the name indicates, these statements may be interpreted differently as per user.

3. What defines the circumstances in which a particular operation is valid?
a) Contradictions
b) Post-condition
c) Vagueness
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A precondition defines the circumstances in which a particular operation is valid.

4. Which of the following is a way of making a statement about the elements of a set that is true for every member of the set?
a) Set
b) Sequence
c) Universal quantification
d) Both Set and Sequence
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. Which of the following occurs often due to the bulkiness of a system specification document?
a) Contradictions
b) Ambiguities
c) Vagueness
d) Incompleteness
View Answer

Answer: c
Explanation: Achieving a high level of precision consistently is an almost impossible task.
advertisement

6. The _________ of a formal specification language is often based on a syntax that is derived from standard set theory notation and predicate calculus.
a) semantic domain
b) syntactic domain
c) sequence
d) set
View Answer

Answer: b
Explanation: None

7. Which of the following provides a concise, unambiguous, and consistent method for documenting system requirements?
a) CMM
b) ISO-9001
c) CASE tools
d) Formal methods
View Answer

Answer: d
Explanation: Formal methods provide a concise, unambiguous, and consistent method for documenting system requirements.

8. The ____________ of a specification language indicates how the language represents system requirements.
a) semantic domain
b) syntactic domain
c) sequence
d) set
View Answer

Answer: a
Explanation: For example, a programming language has a set of formal semantics that enables the software developer to specify algorithms that transform input to output.

9. Which of the following is essential for success, when formal methods are used for the first time?
a) Expert training
b) Consulting
c) Prerequisite knowledge
d) Both Expert training and Consulting
View Answer

Answer: d
Explanation: The answer is self-explanatory.

10. It is generally not necessary to apply formal methods to every aspect of a major system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Those components that are safety critical are first choices, followed by components whose failure cannot be tolerated.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Engineering.

Here’s the list of Best Reference Books in Software Engineering.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn