Software Engineering Questions and Answers – Software Design

«
»

This set of Software Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Software Design”.

1. Which is the first step in the software development life cycle ?
a) Analysis
b) Design
c) Problem/Opportunity Identification
d) Development and Documentation
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. Which tool is use for structured designing ?
a) Program flowchart
b) Structure chart
c) Data-flow diagram
d) Module
View Answer

Answer: b
Explanation: A Structure Chart (SC) in software engineering and organizational theory, is a chart which shows the breakdown of a system to its lowest manageable levels.

3. A step by step instruction used to solve a problem is known as
a) Sequential structure
b) A List
c) A plan
d) An Algorithm
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

4. In the Analysis phase, the development of the ____________ occurs, which is a clear statement of the goals and objectives of the project.
a) documentation
b) flowchart
c) program specification
d) design
View Answer

Answer: c
Explanation: Program specification is the definition of what a computer program is expected to do.

5. Actual programming of software code is done during the ____________ step in the SDLC.
a) Maintenance and Evaluation
b) Design
c) Analysis
d) Development and Documentation
View Answer

Answer: d
Explanation: The developer has to find in the technical documentation enough information to start coding.
advertisement

6. Who designs and implement database structures.
a) Programmers
b) Project managers
c) Technical writers
d) Database administrators
View Answer

Answer: d
Explanation: The role of database administrators includes the development and design of database strategies, system monitoring and improving database performance and capacity, and planning for future expansion requirements.

7. ____________ is the process of translating a task into a series of commands that a computer will use to perform that task.
a) Project design
b) Installation
c) Systems analysis
d) Programming
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

8. Debugging is:
a) creating program code
b) finding and correcting errors in the program code
c) identifying the task to be computerized
d) creating the algorithm
View Answer

Answer: b
Explanation: Debugging is a methodical process of finding and reducing the number of bugs, or defects, in a computer program or a piece of electronic hardware, thus making it behave as expected.

9. In Design phase, which is the primary area of concern ?
a) Architecture
b) Data
c) Interface
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Part of the design phase is to create structural and behavioral models of the system which is covered by architecture, data and the interface of the product.
advertisement

10. The importance of software design can be summarized in a single word which is:
a) Efficiency
b) Accuracy
c) Quality
d) Complexity
View Answer

Answer: c
Explanation: Software functional quality reflects how well it complies with or conforms to a given design, based on functional requirements or specifications.

11. Cohesion is a qualitative indication of the degree to which a module
a) can be written more compactly
b) focuses on just one thing
c) is able to complete its function in a timely manner
d) is connected to other modules and the outside world
View Answer

Answer: b
Explanation: Cohesion of a single module/component is the degree to which its responsibilities form a meaningful unit.

12. Coupling is a qualitative indication of the degree to which a module
a) can be written more compactly
b) focuses on just one thing
c) is able to complete its function in a timely manner
d) is connected to other modules and the outside world
View Answer

Answer: d
Explanation: Coupling between modules/components is their degree of mutual interdependence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Engineering.

advertisement

Here’s the list of Best Reference Books in Software Engineering.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn