Software Engineering Questions and Answers – Quality Management

«

This set of Software Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Management”.

1. Quality Management in software engineering is also known as
a) SQA
b) SQM
c) SQI
d) SQA and SQM
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality Management is also called software quality assurance (SQA) which serves as an umbrella activity that is applied throughout the software process.

2. Quality also can be looked at in terms of user satisfaction which includes
a) A compliant product
b) Good quality output
c) Delivery within budget and schedule
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This focuses on how well the implementation follows the design and how well the resulting system meets its requirements .

3. Inspections and testing are what kinds of Quality Costs?
a) Prevention
b) Internal Failure
c) External Failure
d) Appraisal
View Answer

Answer: d
Explanation: Inspections, equipment calibration, maintenance and testing appraisal costs is quality management.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. According to Pareto’s principle, x% of defects can be traced to y% of all causes. What are the values of x and y?
a) 60, 40
b) 70, 30
c) 80, 20
d) No such principle exists
View Answer

Answer: c
Explanation: The Pareto principle (also known as the 80–20 rule) states that, for many events, roughly 80% of the effects come from 20% of the causes.

5. What is Six Sigma?
a) It is the most widely used strategy for statistical quality assurance
b) The “Six Sigma” refers to six standard deviations
c) It is the most widely used strategy for statistical quality assurance AND The “Six Sigma” refers to six standard deviations
d) A Formal Technical Review(FTR) guideline for quality walkthrough or inspection
View Answer

Answer: c
Explanation: The Six Sigma uses data and statistical analysis to measure and improve a company’s operational performance .

6. Which of the following is not a core step of Six Sigma?
a) Define
b) Control
c) Measure
d) Analyse
View Answer

Answer: b
Explanation: It is an additional step added for existing processes and can be done in parallel.

7. Non-conformance to software requirements is known as
a) Software availability
b) Software reliability
c) Software failure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Given a set of valid requirements, all software failures can be traced to design or implementation problems.
advertisement

8. Software safety is equivalent to software reliability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Software reliability uses statistical analysis to determine the likelihood that a software failure will occur; however, the failure may not necessarily result in a hazard or mishap.

9. Misinterpretation of customer communication is a sample of possible cause defects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Translation gap between the client and the developer often leads to software defects.
advertisement

10. What kind of quality cost is incurred when an error is detected in a product prior to shipment?
a) Prevention
b) Internal Failure
c) External Failure
d) Appraisal
View Answer

Answer: b
Explanation: This includes rework, repair, and failure mode analysis.

11. The degree to which the design specifications are followed during manufacturing is known as
a) Quality of design
b) Quality of conformance
c) Quality of testing
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This focuses on how well the implementation follows the design and how well the resulting system meets its requirements.

12. Quality of design encompasses requirements and specifications of the system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The characteristic that designers specify for an item are cover in quality of design.

13. According to ISO 9001, inspection and testing comes under which management responsibility?
a) Process control
b) Document control
c) Control of nonconforming products
d) Servicing
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Engineering.

Here’s the list of Best Books in Software Engineering.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.