Software Engineering Questions and Answers – Fault Tolerance

«
»

This set of Software Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fault Tolerance”.

1. What type of fault remains in the system for some period and then disappears?
a) Permanent
b) Transient
c) Intermittent
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For example many faults in communication systems are transient in nature.

2. Which of the following approaches are used to achieve reliable systems?
a) Fault prevention
b) Fault removal
c) Fault tolerance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the options lead to formation of a reliable system.

3. A system maintaining its integrity while accepting a temporary halt in its operation is said to be in a state of
a) Full Fault Tolerance
b) Graceful Degradation
c) Fail Soft
d) Fail Safe
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following Error Detection checks is not a part of Application detection?
a) Hardware checks
b) Timing checks
c) Reversal checks
d) Coding checks
View Answer

Answer: a
Explanation: Hardware is a part of environment detection check.

5. Exception handling is a type of
a) forward error recovery mechanism
b) backward error recovery mechanism
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Exception handling is a forward error recovery mechanism, as there is no roll back to a previous state; instead control is passed to the handler so that recovery procedures can be initiated.

6. Non-occurrence of improper alteration of information is known as
a) Available Dependability
b) Confidential Dependability
c) Maintainable Dependability
d) Integral Dependability
View Answer

Answer: d
Explanation: Integrity is to keep the original content safe from alteration.

7. In N-version programming which is the independent generation of N, the value of N is
a) greater than 1
b) less than 1
c) greater than 2
d) less than 2
View Answer

Answer: c
Explanation: N-version programming (NVP), also known as multiversion programming or multiple-version dissimilar software, is a method or process in software engineering where multiple functionally equivalent programs are independently generated from the same initial specifications.
advertisement

8. In Log-based fault tolerance, logs of undetermined events are saved and replayed on failure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. All fault-tolerant techniques rely on
a) Integrity
b) Dependability
c) Redundancy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All fault-tolerant techniques rely on extra elements introduced into the system to detect & recover from faults.
advertisement

10. It is imperative for a communicating processes to reach consistent recovery points to avoid the _________ effect, with backward error recovery mechanism.
a) Static
b) Dynamic
c) Domino
d) Whirlpool
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Software Engineering.

Here’s the list of Best Books in Software Engineering.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.