Ship Building MCQ – Set 5

This set of Ship Building Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ship Dimension”.

1. What is T.E.U.?
a) Cargo carrying capacity measurement unit
b) Ship Dimension measurement Unit
c) Ship Molded Dimension Unit
d) Sea Depth Measurement Unit
View Answer

Answer: a
Explanation: T.E.U. stands for twenty foot equivalent unit which indicates the Cargo carrying capacity of a ship. It indicates the size of standard shipping container that can be carried on a ship. Ship dimension measurement unit and Ship molded dimension unit is meter; Sea Depth Measurement Unit is Fathom.

2. What is the unit measurement for ULCC tankers in Tonnes?
a) 1, 00,000- 3,00,000
b) 3, 00,000-5, 50,000
c) 50,000-1, 50,000
d) Below 75,000
View Answer

Answer: b
Explanation: ULCC that is Ultra Large Crude Carrier Tankers have generally deadweight of 3,00,000 to 5,50,000 Tonnes. These are the largest carrying capacity oil tankers. Other types are VLCC(2,00,000-3,00,000), Suezmax, Aframax.

3. What is the deadweight (Tonnes) for Suezmax Ships?
a) 50,000- 1, 00,000
b) About 75,000
c) About 1, 50,000
d) Above 3, 00,000
View Answer

Answer: c
Explanation: Suezmax indicates the largest oil tankers that can transmit the Suez canal with full loaded tonnage, which is about 1, 50,000 Tonnes. Due to limitation in draft and canal breadth Ships of limited length can pass through Suez Canal.
advertisement
advertisement

4. What is the deadweight in Tonnes for AFRA-max ships?
a) 80,000- 1, 15,000
b) 50,000- 80,000
c) Below 50,000
d) Above 1, 50,000
View Answer

Answer: a
Explanation: AFRA stands for American Freight Rate Assessment. AFRA-max are the standard designation for largest Crude oil tankers that has a deadweight of 80,000-1,15,000 tones.

5. What are the restrictions on dimension for Panamax Ships?
a) Length upto 200m and breadth upto 30m
b) Length upto 275m and breadth upto 32.2m
c) Length upto 250m and breadth up to 32.2m
d) Length upto 175m and breadth up to 54 m
View Answer

Answer: b
Explanation: Panamax is the maximum dimension of oil tankers that can pass through Panama Canal easily. It has breadth restriction of 32.2 m and length of upto 275m with maximum deadweight of 70,000 Tonnes.

6. What is the deadweight for Capesize bulk carrier ships?
a) Above 80,000
b) Below 50,000
c) Above 1, 50,000
d) Above 2, 50,000
View Answer

Answer: a
Explanation: Capesize are the Bulk carrier ships that are too large to pass through Panama Canal. These ships have a maximum deadweight of 80,000 Tonnes. Panamax is used for Oil tankers with a maximum deadweight of 70,000 Tonnes.

7. What is the range of deadweight in Tonnes for Handymax ship?
a) Above 50,000
b) Below 10,000
c) 35,000- 60,000
d) 90,000 – 1, 00,000
View Answer

Answer: c
Explanation: Handymax Ships are the bulk carriers with a displacement of 35,000 – 60,000 Tonnes. They can pass through majority of passes and categorized as larger Bulk Carriers. Bulk Carriers between 10,000- 35,000 Tonnes are categorized as Handysize.

advertisement

8. What is the range for Ultra Large Container Ships?
a) Below 10,000 TEU
b) Below 7,000 TEU
c) Above 14,000 TEU
d) Below 5000 TEU
View Answer

Answer: c
Explanation: Ultra Large Container Ships have a carrying capacity of over 14,000 TEU (Twenty Foot Equivalent Unit). These are the largest container ships which are too large to pass through any Canal or Passage.

9. What is the Deadweight for Post Panamax Container Ships?
a) 5500- 8000 TEU
b) Below 2000 TEU
c) Above 12000 TEU
d) Below 5000 TEU
View Answer

Answer: a
Explanation: Post Panamax Container Ships are too large to pass through Current Panama Canal and undertake Oceanic voyages. These have a range of size between 5500 – 8000 TEU. Ships over 10000 TEU have been also built.

10. “The IMO length is the 96% of the total length on Waterline at 85% of least molded depth from the top of the keel.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: IMO length is the register length of a ship, which is used in various conventions such as SOLAS, MARPOL and Load line. It is the 96% of the total length on Waterline at 85% of least molded depth from the top of the keel.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Ship Building.

To practice all areas of Ship Building, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.