Ship Building MCQ – Set 4

This set of Ship Building Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Naval Architecture Basic Design – 3”.

1. Vertical prismatic coefficient is given by the ratio of displacement with the product of _____
a) Water plane area and draft
b) Water plane area and length
c) Length between perpendicular, breadth and draft
d) Breadth and draft
View Answer

Answer: a
Explanation: Vertical prismatic coefficient is the ratio of displacement with the volume of immersed underwater prismatic hull which is the product of water plane area and draft. Product of Water plane area and length does not have any volume.

2. A larger Vertical prismatic coefficient means ____ form hull body section.
a) U
b) V
c) W
d) Catamaran
View Answer

Answer: a
Explanation: A larger Vertical prismatic coefficient means a high water plane area at low draft which is provided by a U form section of hull body. A low Vertical; prismatic coefficient is given by V type body section. Catamaran’s have double v type body section.

3. “Larger Vessels have generally high Block Coefficient.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Larger vessels have mainly concerned regarding cargo carrying.so they prefer a larger parallel middle body cross section instead low angle of inclination. A larger vessel like bulk carrier has only friction act as main resistance.

advertisement
advertisement

4. “Reserve of buoyancy denotes a measure of a ship’s ability to sustain damage.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A reserve of buoyancy denotes extra intact volume of free space available to the ship. If the there is an inflow of water, ship will remain afloat until the weight of water is balanced by extra watertight volume.

5. Metacenter related to trimming is_____
a) Transverse Metacenter
b) Longitudinal Metacenter
c) Both Metacenters
d) Not depends on Metacenter
View Answer

Answer: b
Explanation: Trimming is the change in Mean draft of a ship. It depends on Moment along the longitudinal metacenter for small angles. Transverse metacenter is related to heeling for small angles.

6. For a larger vessel which type of resistance is the main part of resistance?
a) Wave making resistance
b) Frictional resistance
c) Air drags resistance
d) Eddy making Resistance
View Answer

Answer: b
Explanation: For a large vessel as the Block coefficient is more, the frictional resistance is the main component of Total Resistance due to large under water surface. Wave making resistance is due to water wave forms during propulsion. Air drag applies on part above the water line, Eddy making resistance formed during rapid change of section flow along curves.

7. Appendages resistance are not part of resistance due to_____
a) Shaft bearing
b) Rudder
c) Parallel middle body
d) Bilge keel
View Answer

Answer: d
Explanation: Appendages resistance is due to frictional resistance of appendages such as Shaft Bearing, Rudder and Bilge keel. Frictional Resistance is due to Main Hull body parts such as Parallel Middle Body.

advertisement

8. In the following given formulae, if L= length of ship, w= displaced weight, then l =____
\(\frac{l}{L}\) x Change of trim = \(\frac{w}{TPC}\)
a) Displaced length from Centre of floatation
b) Distance of Centre of floatation from the stem
c) Change of trim
d) Half breadth
View Answer

Answer: b
Explanation: Moment to change draft is proportional to the distance of Centre of floatation from stem. Change of trim is related to TPC, length of the ship and Distance of centre of floatation from stem and not depends on Half breadth.

9. If, change of trim x \(\frac{w x d}{MCT\, 1cm}\), w is the displaced weight, MCT is Moment to change than d =______
a) Displaced weight distance from aft perpendicular
b) Displaced weight distance from Centre of floatation
c) Metacentric Height
d) Righting lever
View Answer

Answer: b
Explanation: Moment to change trim is dependable of displaced distance weight from Centre of floatation as it is taken along center of floatation; distance of displaced weight from aft perpendicular is not taken.

advertisement

10. Simpson’s Rule is mainly related to calculation of ______
a) Resistance
b) Ship curve
c) Ship’s speed
d) Metacentric Height
View Answer

Answer: b
Explanation: Simpson’s rule is mainly used to calculate the curvature of the ship. Metacentric height is calculated by “BM” calculation. Resistance can be calculated by Reynolds Number.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Ship Building.

To practice all areas of Ship Building, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.