Ruby Programming Questions and Answers – For Loop

«
»

This set of Ruby Programming Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “For Loop”.

1. What is the output of the given code?

advertisement
for num in 1...5
  puts num
end

a) 1 2 3 4 5
b) 1 2 3 4
c) 2 3 4 5
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As the range i.e 1…10 is exclusive the loop will loop till 4 and then it will come out of the loop.

Output:
1
2
3
4

2. What does the 1…10 indicate?
a) Inclusive range
b) Exclusive range
c) Both inclusive and exclusive range
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: 1…10 means start from one and go till 9 and don’t include 10.

3. What is the output of the given code?

for num in 1..3
  puts num
  for i in 1..2
  puts num*i
  end
end

a) 1 2 3 4 5
b) 1 1 2 2 2 4 3 3 6
c) 2 3 4 5
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This is a nested loop.

advertisement
Output:
1
1
2
2
2
4
3
3
6

4. What is the output of the given code?

m= 0
loop do
    m += 1
    print m
    break if m == 10
end

a) 12345678910
b) 1 2 3 4
c) 2 3 4 5
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Loop till the condition is met and break when the condition is not satisfied.

Output:
12345678910

5. What is the output of the given code?

advertisement
for num in 1..5
  puts num*num
end

a) 12345678910
b) 1 2 3 4
c) 1 4 9 16 25
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Loop till the condition is met and break when the condition is not satisfied.

Output:
1
4
9
16
25

6. What is the output of the given code?

for num in 1..3
  puts num*num
  m= 0
loop do
    m += 1
    puts m
    break if m == 3
end
end

a) 12345678910
b) 1 1 2 3 4 1 2 3 9 1 2 3
c) 1 4 9 16 25
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Loop till the condition is met and break when the condition is not satisfied.

Output:
1
1
2
3
4
1
2
3
9
1
2
3

7. What is the output of the given code?

advertisement
loop do
    m += 1
    puts m
    break if m == 3
end

a) Garbage values
b) 1 1 2 3 4 1 2 3 9 1 2 3
c) 1 4 9 16 25
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Loop till the condition is met and break when the condition is not satisfied.

Output:
Garbage values

8. What is the output of the given code?

i=1
for i in 5..10
puts i^2
end

a) 7 4 5 10 11 8
b) 25 36 49 64 81 100
c) 1 4 9 16 25
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Initialize the value of i and then print i**2.

Output:
25
36
49
64
81
100

9. What does the 1..10 indicate?
a) Inclusive range
b) Exclusive range
c) Both inclusive and exclusive range
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: 1..10 means start from one and go till 9 and even include 10.

10. What is the output of the given code?

i=5
j=10
for i in 5..10 && j in 5..10
puts i**j
end

a) Syntax error
b) 25 36 49 64 81 100
c) 1 4 9 16 25
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Initialize the value of i and j and then when condition is true print i**j.

Output:
syntax error, unexpected keyword_in, expecting keyword_do_cond or ';' or '\n'
for i in 5..10 && j in 5..10 syntax error, unexpected keyword_end, expecting $end

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Ruby Programming.

To practice all areas of Ruby Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn