Ruby Programming Questions and Answers – Arrays of Non-Numbers

«
»

This set of Basic Ruby Programming Questions and Answers focuses on “Arrays of Non-Numbers”.

1. It is possible to make array of booleans.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Arrays of strings, numbers, booleans can be made.

2. What is the output of the given code?

string_array = ["a","e","i","o","u"]
print string_array

a) [“a”,”e”,”i”,”o”,”u”].
b) Error
c) Vowels
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The array is a string array.

advertisement
Output:
["a","e","i","o","u"]

3. What is the output of the given code?

string_array = ["a","e","i","o","u"]
print string_array[3]

a) [“a”,”e”,”i”,”o”,”u”].
b) Error
c) o
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The array is a string array and the index is 3 so ‘o’ will be the output.

Output:
o

4. What is the output of the given code?

advertisement
string_array = ["a","e","i","o","u"]
boolean_array = ["True","False"]
puts string_array[3]
puts boolean_array

a) [“a”,”e”,”i”,”o”,”u”].
b) Error
c) o
True
False
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The array is a string array and the index is 3 so ‘o’ will be the output and then the boolean_array will get printed.

Output:
o
True
False

5. What is the output of the given code?

string_array = ["a","e","i","o","u"]
boolean_array = ["True","False"]
puts string_array[3]
puts boolean_array[1]

a) [“a”,”e”,”i”,”o”,”u”].
b) Error
c) o
False
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The array is a string array and the index is 3 so ‘o’ will be the output and then the boolean_array[1] = false will get printed.

advertisement
Output:
o
False

6. What is the output of the given code?

a=[1,2,3,4,5]
b=[1,2,4,6,8]
if a[3]==b[2]
    print "Equal"
end

a) Equal
b) Error
c) 4
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: a[3]=4 and b[2]=4 hence it will print equal according to the given if condition.

Output:
Equal

7. What is the output of the given code?

a=[1,2,3,4,5]
b=[1,2,3,4,5]
if a==b
    print "Equal"
else
    print "Not equal"
end

a) Equal
b) Error
c) Not equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Elements of both the array are same hence they are equal.

advertisement
Output:
Equal

8. What is the output of the given code?

a=["hey", "ruby", "language"]
b=["hey", "ruby", "language"]
if a==b
    print "Equal"
else
    print "Not equal"
end

a) Equal
b) Error
c) Not equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Elements of both the array are same and in same sequence hence they are equal.

Output:
Equal

9. What is the output of the given code?

a=["hey", "ruby", "language"]
b=["hey", "language", "ruby"]
if a==b
    print "Equal"
else
    print "Not equal"
end

a) Equal
b) Error
c) Not equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Elements of both the array are same but not in same sequence hence they are not equal.

Output:
Not equal

10. What is the output of the given code?

a=["hey", "ruby", "language"]
b=[1, 2, 3]
puts b[1]
puts a[2]

a) 3 ruby
b) Error
c) 2
language
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: b[1]=2 and a[2]=language hence these both will get printed.

Output:
2
language
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Ruby Programming.

To practice basic questions and answers on all areas of Ruby, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn