Operating System Questions & Answers – Real Time System – Real Time CPU Scheduling – 1

«
»

This set of Operating System Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Real Time CPU Scheduling – 1”.

1. Earliest deadline first algorithm assigns priorities according to ____________
a) periods
b) deadlines
c) burst times
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. A process P1 has a period of 50 and a CPU burst of t1 = 25, P2 has a period of 80 and a CPU burst of 35. The total CPU utilization is ____________
a) 0.90
b) 0.74
c) 0.94
d) 0.80
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. A process P1 has a period of 50 and a CPU burst of t1 = 25, P2 has a period of 80 and a CPU burst of 35., the priorities of P1 and P2 are?
a) remain the same throughout
b) keep varying from time to time
c) may or may not be change
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. A process P1 has a period of 50 and a CPU burst of t1 = 25, P2 has a period of 80 and a CPU burst of 35., can the two processes be scheduled using the EDF algorithm without missing their respective deadlines?
a) Yes
b) No
c) Maybe
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Using EDF algorithm practically, it is impossible to achieve 100 percent utilization due to __________
a) the cost of context switching
b) interrupt handling
c) power consumption
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. T shares of time are allocated among all processes out of N shares in __________ scheduling algorithm.
a) rate monotonic
b) proportional share
c) earliest deadline first
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. If there are a total of T = 100 shares to be divided among three processes, A, B and C. A is assigned 50 shares, B is assigned 15 shares and C is assigned 20 shares.
A will have ______ percent of the total processor time.
a) 20
b) 15
c) 50
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. If there are a total of T = 100 shares to be divided among three processes, A, B and C. A is assigned 50 shares, B is assigned 15 shares and C is assigned 20 shares.
B will have ______ percent of the total processor time.
a) 20
b) 15
c) 50
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. If there are a total of T = 100 shares to be divided among three processes, A, B and C. A is assigned 50 shares, B is assigned 15 shares and C is assigned 20 shares.
C will have ______ percent of the total processor time.
a) 20
b) 15
c) 50
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. If there are a total of T = 100 shares to be divided among three processes, A, B and C. A is assigned 50 shares, B is assigned 15 shares and C is assigned 20 shares.
If a new process D requested 30 shares, the admission controller would __________
a) allocate 30 shares to it
b) deny entry to D in the system
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn