Python Multiple Choice Questions – Regular Expressions

This set of Python Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Regular Expressions”.

1. Which module in Python supports regular expressions?
a) re
b) regex
c) pyregex
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: re is a part of the standard library and can be imported using: import re.

2. Which of the following creates a pattern object?
a) re.create(str)
b) re.regex(str)
c) re.compile(str)
d) re.assemble(str)
View Answer

Answer: c
Explanation: It converts a given string into a pattern object.

3. What does the function re.match do?
a) matches a pattern at the start of the string
b) matches a pattern at any position in the string
c) such a function does not exist
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It will look for the pattern at the beginning and return None if it isn’t found.
advertisement
advertisement

4. What does the function re.search do?
a) matches a pattern at the start of the string
b) matches a pattern at any position in the string
c) such a function does not exist
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It will look for the pattern at any position in the string.

5. What will be the output of the following Python code?

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
sentence = 'we are humans'
matched = re.match(r'(.*) (.*?) (.*)', sentence)
print(matched.groups())

a) (‘we’, ‘are’, ‘humans’)
b) (we, are, humans)
c) (‘we’, ‘humans’)
d) ‘we are humans’
View Answer

Answer: a
Explanation: This function returns all the subgroups that have been matched.
advertisement

6. What will be the output of the following Python code?

sentence = 'we are humans'
matched = re.match(r'(.*) (.*?) (.*)', sentence)
print(matched.group())

a) (‘we’, ‘are’, ‘humans’)
b) (we, are, humans)
c) (‘we’, ‘humans’)
d) ‘we are humans’
View Answer

Answer: d
Explanation: This function returns the entire match.
advertisement

7. What will be the output of the following Python code?

sentence = 'we are humans'
matched = re.match(r'(.*) (.*?) (.*)', sentence)
print(matched.group(2))

a) ‘are’
b) ‘we’
c) ‘humans’
d) ‘we are humans’
View Answer

Answer: c
Explanation: This function returns the particular subgroup.

8. What will be the output of the following Python code?

sentence = 'horses are fast'
regex = re.compile('(?P<animal>\w+) (?P<verb>\w+) (?P<adjective>\w+)')
matched = re.search(regex, sentence)
print(matched.groupdict())

a) {‘animal’: ‘horses’, ‘verb’: ‘are’, ‘adjective’: ‘fast’}
b) (‘horses’, ‘are’, ‘fast’)
c) ‘horses are fast’
d) ‘are’
View Answer

Answer: a
Explanation: This function returns a dictionary that contains all the matches.

9. What will be the output of the following Python code?

sentence = 'horses are fast'
regex = re.compile('(?P<animal>\w+) (?P<verb>\w+) (?P<adjective>\w+)')
matched = re.search(regex, sentence)
print(matched.groups())

a) {‘animal’: ‘horses’, ‘verb’: ‘are’, ‘adjective’: ‘fast’}
b) (‘horses’, ‘are’, ‘fast’)
c) ‘horses are fast’
d) ‘are’
View Answer

Answer: b
Explanation: This function returns all the subgroups that have been matched.

10. What will be the output of the following Python code?

sentence = 'horses are fast'
regex = re.compile('(?P<animal>\w+) (?P<verb>\w+) (?P<adjective>\w+)')
matched = re.search(regex, sentence)
print(matched.group(2))

a) {‘animal’: ‘horses’, ‘verb’: ‘are’, ‘adjective’: ‘fast’}
b) (‘horses’, ‘are’, ‘fast’)
c) ‘horses are fast’
d) ‘are’
View Answer

Answer: d
Explanation: This function returns the particular subgroup.

More MCQs on Python Regular Expressions:

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Python.

To practice all areas of Python, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.