Python Question and Answers – Built-in Functions – 2

This set of Python Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Built-in Functions – 2”.

1. What will be the output of the following Python functions?

chr(97)
chr(97)

a)

   a
   Error
advertisement
advertisement

b)

   ‘a’
    a

c)

   Error
   a
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

d)

   Error
   Error
View Answer
Answer: c
Explanation: The built-in function chr() returns the alphabet corresponding to the value given as an argument. This function accepts only integer type values. In the first function, we have passed a string. Hence the first function throws an error.
 
 

2. What will be the output of the following Python function?

advertisement
complex(1+2j)

a) Error
b) 1
c) 2j
d) 1+2j
View Answer

Answer: d
Explanation: The built-in function complex() returns the argument in a complex form. Hence the output of the function shown above will be 1+2j.

advertisement

3. What is the output of the function complex()?
a) 0j
b) 0+0j
c) 0
d) Error
View Answer

Answer: a
Explanation: The complex function returns 0j if both of the arguments are omitted, that is, if the function is in the form of complex() or complex(0), then the output will be 0j.

4. The function divmod(a,b), where both ‘a’ and ‘b’ are integers is evaluated as:
a) (a%b, a//b)
b) (a//b, a%b)
c) (a//b, a*b)
d) (a/b, a%b)
View Answer

Answer: b
Explanation: The function divmod(a,b) is evaluated as a//b, a%b, if both ‘a’ and ‘b’ are integers.

5. What will be the output of the following Python function?

divmod(10.5,5)
divmod(2.4,1.2)

a)

(2.00, 0.50)
(2.00, 0.00)

b)

(2, 0.5)
(2, 0)

c)

(2.0, 0.5)
(2.0, 0.0)

d)

(2, 0.5)
(2)
View Answer
Answer: c
Explanation: See python documentation for the function divmod.
 
 

6. The function complex(‘2-3j’) is valid but the function complex(‘2 – 3j’) is invalid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When converting from a string, the string must not contain any blank spaces around the + or – operator. Hence the function complex(‘2 – 3j’) will result in an error.

7. What will be the output of the following Python function?

list(enumerate([2, 3]))

a) Error
b) [(1, 2), (2, 3)]
c) [(0, 2), (1, 3)]
d) [(2, 3)]
View Answer

Answer: c
Explanation: The built-in function enumerate() accepts an iterable as an argument. The function shown in the above case returns containing pairs of the numbers given, starting from 0. Hence the output will be: [(0, 2), (1,3)].

8. What will be the output of the following Python functions?

x=3
eval('x^2')

a) Error
b) 1
c) 9
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The function eval is use to evaluate the expression that it takes as an argument. In the above case, the eval() function is used to perform XOR operation between 3 and 2. Hence the output is 1.

9. What will be the output of the following Python functions?

float('1e-003')
float('2e+003')

a)

3.00
300

b)

0.001
2000.0

c)

0.001
200

d)

Error
2003
View Answer
Answer: b
Explanation: The output of the first function will be 0.001 and that of the second function will be 2000.0. The first function created a floating point number up to 3 decimal places and the second function adds 3 zeros after the given number.
 
 

10. Which of the following functions does not necessarily accept only iterables as arguments?
a) enumerate()
b) all()
c) chr()
d) max()
View Answer

Answer: c
Explanation: The functions enumerate(), all() and max() accept iterables as arguments whereas the function chr() throws an error on receiving an iterable as an argument. Also note that the function chr() accepts only integer values.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Python.

To practice all areas of Python, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.