Python Questions and Answers – Lists – 2

This set of Python Coding Questions & Answers focuses on “Lists”.

1. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>names = ['Amir', 'Bear', 'Charlton', 'Daman']
  2. >>>print(names[-1][-1])

a) A
b) Daman
c) Error
d) n
View Answer

Answer: d
Explanation: Execute in the shell to verify.
advertisement
advertisement

2. What will be the output of the following Python code?

  1. names1 = ['Amir', 'Bear', 'Charlton', 'Daman']
  2. names2 = names1
  3. names3 = names1[:]
  4.  
  5. names2[0] = 'Alice'
  6. names3[1] = 'Bob'
  7.  
  8. sum = 0
  9. for ls in (names1, names2, names3):
  10.     if ls[0] == 'Alice':
  11.         sum += 1
  12.     if ls[1] == 'Bob':
  13.         sum += 10
  14.  
  15. print sum

a) 11
b) 12
c) 21
d) 22
View Answer

Answer: b
Explanation: When assigning names1 to names2, we create a second reference to the same list. Changes to names2 affect names1. When assigning the slice of all elements in names1 to names3, we are creating a full copy of names1 which can be modified independently.

3. Suppose list1 is [1, 3, 2], What is list1 * 2?
a) [2, 6, 4]
b) [1, 3, 2, 1, 3]
c) [1, 3, 2, 1, 3, 2]
d) [1, 3, 2, 3, 2, 1]
View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell and verify.
advertisement

4. Suppose list1 = [0.5 * x for x in range(0, 4)], list1 is:
a) [0, 1, 2, 3]
b) [0, 1, 2, 3, 4]
c) [0.0, 0.5, 1.0, 1.5]
d) [0.0, 0.5, 1.0, 1.5, 2.0]
View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell to verify.

5. What will be the output of the following Python code?

advertisement
  1. >>>list1 = [11, 2, 23]
  2. >>>list2 = [11, 2, 2]
  3. >>>list1 < list2

a) True
b) False
c) Error
d) None
View Answer

Answer: b
Explanation: Elements are compared one by one.

6. To add a new element to a list we use which command?
a) list1.add(5)
b) list1.append(5)
c) list1.addLast(5)
d) list1.addEnd(5)
View Answer

Answer: b
Explanation: We use the function append to add an element to the list.

7. To insert 5 to the third position in list1, we use which command?
a) list1.insert(3, 5)
b) list1.insert(2, 5)
c) list1.add(3, 5)
d) list1.append(3, 5)
View Answer

Answer: b
Explanation: Execute in the shell to verify.

8. To remove string “hello” from list1, we use which command?
a) list1.remove(“hello”)
b) list1.remove(hello)
c) list1.removeAll(“hello”)
d) list1.removeOne(“hello”)
View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in the shell to verify.

9. Suppose list1 is [3, 4, 5, 20, 5], what is list1.index(5)?
a) 0
b) 1
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Execute help(list.index) to get details.

10. Suppose list1 is [3, 4, 5, 20, 5, 25, 1, 3], what is list1.count(5)?
a) 0
b) 4
c) 1
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Execute in the shell to verify.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Python.

To practice all questions on Python, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.