Power Electronics Question and Answers – 3P-Diode Rectifiers-1

«
»

This set of Power Electronics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “3-Phase Diode Rectifiers-1”.

1. In a three-phase half wave rectifier usually, the primary side of the transformer is delta connected because
a) it has no neutral connection
b) we can get greater output voltage
c) it provides a path for the triplen harmonics
d) it provides better temperature stability
View Answer

Answer: c
Explanation: The delta connected winding help circulating and eliminating the triplen (3rd order) harmonics.
advertisement

2. The diode rectifier circuit given below is that of a
power-electronics-mcqs-3phase-rectifiers-1-q2
a) three-phase half wave common cathode arrangement
b) three-phase half wave common anode arrangement
c) three-phase full wave common cathode arrangement
d) three-phase full wave common anode arrangement
View Answer

Answer: b
Explanation: Common anode arrangement because all the anodes are connected to the load side.

3. In a three-phase half wave diode rectifier using 3 diodes, each diode conducts for
a) 90 degrees
b) 120 degrees
c) 180 degrees
d) 360 degrees
View Answer

Answer: b
Explanation: Each diode conducts for 120 degrees, starting from ωt = 30 degrees.

4. In the below shown diode rectifier circuit,
power-electronics-mcqs-3phase-rectifiers-1-q4
The diodes D1, D2 & D3 are connected to phases R,Y and B respectively as shown
The phase sequence is R-Y-B.
The diode D1 would conduct from
a) 0 to 90 degrees
b) 30 to 150 degrees
c) 0 to 180 degrees
d) 30 to 180 degrees
View Answer

Answer: b
Explanation: It conducts from 30 to 150, for 90 degrees. D1 starts conducting first as it will be the most positive as it is connected to the R phase.

5. In the below shown diode rectifier circuit,
power-electronics-mcqs-3phase-rectifiers-1-q4
The diodes D1, D2 & D3 are connected to phases R,Y and B receptively as shown
The phase sequence is R-Y-B.
The diode D3 conducts from
a) 0 to 270 degrees
b) 270 to 390 degrees
c) 270 to 450 degrees
d) 270 to 360 degrees
View Answer

Answer: c
Explanation: It conducts from 270 to 450, for 120 degrees. D1 starts conducting first (from 30 degrees) as it will be the most positive as it is connected to the R phase & likewise.
advertisement

6. In a three-phase half wave diode rectifier using 3 diodes,
a) All diodes conduct together
b) Only two diodes conduct at a time
c) Only one diode conducts at a time
d) None of the above mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: 3 diodes, each conduct for 120 degree at a time.

7. In a three-phase half wave diode rectifier, if Vmp is the maximum phase voltage, then the output voltage on a R load varies from
a) 0 to Vmp
b) 0.5 Vmp to Vmp
c) Vmp to 3Vmp
d) –Vmp to Vmp
View Answer

Answer: b
Explanation: The voltage value is positive and varies from (1/2)Vmp to Vmp.

8. The average value of the output voltage, in a 3-phase half wave diode rectifier with Vml as the maximum line voltage value, is given by the expression
a) Vml/3π
b) 2Vml/3π
c) 3Vml/2π
d) 3Vml
View Answer

Answer: c
Expression: The average value can be obtained by
3 x [ 1/2π x Vml sin ωt d(ωt) ] The integration runs from π/6 to 5π/6 as the diode is conducting for 120 degrees each.

9. In a three-phase half wave 6-pulse mid-point type diode rectifier, each diode conducts for
a) 120°
b) 60°
c) 90°
d) 180°
View Answer

Answer: b
Explanation: In a six-pulse rectifier, each diode conducts once every one cycle, 60° x
6 diodes = 360°.
advertisement

10. A step-down delta-star transformer, with per-phase turns ration of 5, is fed from a 3-phase, 1100 V, 50 Hz source. The secondary of this transformer through a 3-pulse type rectifier feeds a R load of 10 Ω. Find the maximum value of the load current (phase).
a) √2 x 22 A
b) 1 x 11 A
c) √2 x 11 A
d) 1 x 22 A
View Answer

Answer: a
Explanation:
Vph = 1100/5 = 220 V (Transformer ratio = 5)
Vmp = √2 x 220 V
Imp = Vmp/R.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Electronics.

To practice all areas of Power Electronics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn