OpenCV Questions and Answers – Curves

This set of OpenCV Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Curves”.

1. Which SciPy library function is used for interpolation?
a) interpld()
b) interpolate()
c) intplt()
d) intpolate()
View Answer

Answer: a
Explanation: interpld() is the SciPy library’s function or method that is used for interpolation. interpld() function takes two arrays (x and y coordinates) as arguments and returns a function that interpolates the points.

2. Which of the following are the interpolation techniques available in OpenCV library?
a) INTER_NEAREST, INTER_LINEAR, INTER_AREA, INTER_CUBIC, and INTER_LANCZOS4
b) INTER_NEAREST, INTER_LINEAR, INTER_AREA, and INTER_CUBIC
c) INTER_LINEAR, INTER_AREA, INTER_CUBIC, and INTER_LANCZOS4
d) INTER_NEAREST, INTER_LINEAR, and INTER_LANCZOS4
View Answer

Answer: a
Explanation: There are five interpolation techniques available in OpenCV library. INTER_NEAREST interpolation, INTER_LINEAR interpolation, INTER_AREA interpolation, INTER_CUBIC interpolation and INTER_LANCZOS4 interpolation.

3. Which OpenCV interpolation technique is sinusoidal?
a) INTER_NEAREST
b) INTER_LANCZOS4
c) INTER_AREA
d) INTER_LINEAR
View Answer

Answer: b
Explanation: INTER_LANCZOS4 is the OpenCV interpolation technique that is sinusoidal. It works over 8X8 pixel neighborhood. It is the highest quality and highest cost approach among all interpolation techniques in OpenCV library.
advertisement
advertisement

4. Curves and channel mixing are dissimilar approach.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Curves and channel mixing are dissimilar approach. With curves, a channel’s value at a destination pixel is a function of (only) the same channel’s value at the source pixel. We do not define the function directly, instead for each function, we define a set of control points from which the function is interpolated.

5. Which OpenCV interpolation technique is nearest neighbor interpolation?
a) INTER_NEAREST
b) INTER_LANCZOS4
c) INTER_AREA
d) INTER_LINEAR
View Answer

Answer: a
Explanation: INTER_NEAREST is the OpenCV interpolation technique that uses nearest neighbor interpolation. INTER_NEAREST interpolation is the cheapest interpolation among other interpolation techniques but it produces blocky results.

6. What is the default interpolation technique in OpenCV?
a) INTER_NEAREST
b) INTER_LANCZOS4
c) INTER_AREA
d) INTER_LINEAR
View Answer

Answer: d
Explanation: INTER_LINEAR is the default interpolation technique used in OpenCV library. It offers a good compromise between cost and quality in real-time applications. It is bilinear interpolation.

7. Interpolation is the process of estimating unknown values that fall between known values.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Interpolation is the process of estimating unknown values that fall between known values. Interpolation is achieved by using other established values that are located in sequence with the unknown value.
advertisement

8. Which OpenCV interpolation technique uses pixel area relation?
a) INTER_NEAREST
b) INTER_LANCZOS4
c) INTER_AREA
d) INTER_LINEAR
View Answer

Answer: c
Explanation: INTER_AREA interpolation technique uses pixel area relation for resampling. It may offer a better compromise between cost and quality when downscaling but produces blocky results when upscaling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – OpenCV.

advertisement

To practice all areas of OpenCV, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.