Network Theory Questions and Answers – Norton’s Theorem

«
»

This set of Network Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Norton’s Theorem”.

1. Norton’s current is equal to the current passing through the ___________ circuited ___________ terminals.
a) short, input
b) short, output
c) open, output
d) open, input
View Answer

Answer: b
Explanation: Norton’s current is equal to the current passing through short circuited output terminals not the current through open circuited output terminals.
advertisement

2. The expression of Norton’s current (IN) in the circuit shown below is?
The expression of Norton’s current (IN) in the circuit is V/Z1 in circuit
a) V/Z1
b) V/Z2
c) V(Z2/(Z1+Z2))
d) VZ1/(Z1+Z2)
View Answer

Answer: a
Explanation: The Norton’s equivalent form of any complex impedance circuit consists of an equivalent current source and an equivalent impedance. The expression of Norton’s current is IN = V/Z1.

3. The expression of equivalent impedance (ZN) in the circuit shown below is?
The expression of Norton’s current (IN) in the circuit is V/Z1 in circuit
a) (Z1+Z2)/Z1
b) (Z1+Z2)/Z2
c) Z1Z2/(Z1+Z2)
d) Z1+Z2
View Answer

Answer: c
Explanation: The impedance between the points a and b with the source replaced by a short circuit is Norton’s equivalent impedance. The Norton’s equivalent impedance is ZN = Z1Z2/(Z1+Z2).
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Determine Norton’s equivalent current in the circuit shown below.
Norton’s equivalent current in the circuit is 5∠-53.13⁰
a) 5∠53.13⁰
b) 4∠53.13⁰
c) 4∠53.13⁰
d) 5∠-53.13⁰
View Answer

Answer: d
Explanation: The current through the terminals a and b is the Norton’s equivalent current. The Norton’s equivalent current is I = (25∠0o)/(3+j4) = 5∠-53.13⁰A.

5. The Norton’s equivalent impedance in the circuit shown below.
Norton’s equivalent current in the circuit is 5∠-53.13⁰
a) 4.53∠9.92⁰
b) 4.53∠-9.92⁰
c) 5.53∠9.92⁰
d) 5.53∠-9.92⁰
View Answer

Answer: a
Explanation: The Norton’s equivalent impedance is Z = (3+j4)(4-j5)/((3+j4)+(4-j5))=4.53∠9.92oΩ. The impedance between the points a and b with the source replaced by a short circuit is Norton’s equivalent impedance.
advertisement

6. Determine the Norton’s impedance seen from terminals ‘ab’.
Norton’s equivalent current in the circuit is 5∠-53.13⁰
a) 6∠90⁰
b) 7∠90⁰
c) 6∠-90⁰
d) 7∠-90⁰
View Answer

Answer: c
Explanation: The impedance between the points a and b with the source replaced by a short circuit is Norton’s equivalent impedance. The Norton’s impedance is Zab=(j3)(-j2)/((j3)-(j2))=6∠-90oΩ.

7. Find the Norton’s current passing through ‘ab’ in the circuit shown below.
Norton’s equivalent current in the circuit is 5∠-53.13⁰
a) 4.16∠126.8⁰
b) 5.16∠126.8⁰
c) 5.16∠-126.8⁰
d) 4.16∠-126.8⁰
View Answer

Answer: d
Explanation: The Norton’s current is equal to the current passing through the short circuit between the points a and b. The Norton’s current is I=(10∠0o)/(3∠90o)+(5∠90o)/(2∠-90o) =4.16∠-126.8oA.
advertisement

8. Find the load current in the circuit shown below.
Norton’s equivalent current in the circuit is 5∠-53.13⁰
a) 3.19∠166.61⁰
b) 3.19∠-166.61⁰
c) 4.19∠166.61⁰
d) 4.19∠-166.61⁰
View Answer

Answer: b
Explanation: The load current in the circuit is given by IL = I×(6∠-90o)/(5+6∠-90o) = 3.19∠-166.61oA.

9. Determine Norton’s equivalent impedance in the circuit shown below.
Norton’s equivalent impedance in the circuit shown is (5+j6) Ω
a) (5+j6) Ω
b) (5-j6) Ω
c) (6+j7) Ω
d) (6-j7) Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The impedance seen from the terminals when the source is reduced to zero is Z = (5+j6) Ω.
advertisement

10. Find the Norton’s current in the circuit shown below.
Norton’s equivalent impedance in the circuit shown is (5+j6) Ω
a) 40∠30⁰
b) 40∠-30⁰
c) 30∠30⁰
d) 30∠-30⁰
View Answer

Answer: c
Explanation: The Norton’s current is equal to the current passing through the short circuit between the points a and b. So the current passing through the short circuited terminals ‘a’ and ‘b’ is I = 30∠30⁰A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Network Theory.

To practice all areas of Network Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.