Network Theory Questions and Answers – Angular Relation of a Sine Wave

«
»

This set of Network Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Angular Relation of a Sine Wave”.

1. The response of a second order system is?
a) pulse
b) saw tooth
c) square
d) sinusoid
View Answer

Answer: d
Explanation: The response of a second order system is sinusoid. Any periodic waveform can be written in terms of sinusoidal function according to Fourier transform.
advertisement

2. If a function f(t) is periodic, then?
a) f (t) = f(t+T)
b) f(t) = f(t+T/2)
c) f(t) = f(t+T/4)
d) f(t) = f(t+T/8)
View Answer

Answer: a
Explanation: If a function f(t) is periodic, then f(t) = f(t+T) in general we can say that a function f(t) is periodic, then f(t) = f(t+nT) for all integer values of n.

3. The period of a function is measured as?
a) zero crossing of one cycle to zero crossing of next cycle
b) positive peak of one cycle to positive peak of next cycle
c) negative peak of one cycle to negative peak of next cycle
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The period of a function is measured as zero crossing of one cycle to zero crossing of next cycle or positive peak of one cycle to positive peak of next cycle or negative peak of one cycle to negative peak of next cycle.

4. The number of cycles a wave completes in one second is called?
a) time period
b) frequency
c) energy
d) wavelength
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of cycles a wave completes in one second is called frequency. And the time period is the inverse of frequency.

5. The relation between frequency and time period is?
a) f=1/T
b) f=T
c) f=1/T2
d) f=1/T3
View Answer

Answer: a
Explanation: The relation between frequency and time period is f=1/T. So the frequency and time period are inversely proportional to each other.
advertisement

6. The period of a sine wave is 40ms. What is the frequency?
a) 25
b) 50
c) 75
d) 100
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that the frequency and time period are inversely proportional to each other. So f = 1/T = 1/40ms = 25Hz.

7. The frequency of a sine wave is 30Hz. What is its period?
a) 3333ms
b) 333.3ms
c) 33.33ms
d) 3.333ms
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that the frequency and time period are inversely proportional to each other. So T=1/f =1/30=0.03333s=33.33ms.

8. A sine wave completes half cycle in ____ radians.
a) π/2
b) π
c) π/4
d) 2π
View Answer

Answer: b
Explanation: The period of a sine wave is 360⁰ or 2π radians. So, a sine wave takes 90⁰ or π/2 radians to complete a half cycle.

9. A sine wave completes quarter cycle in ____ radians.
a) 2π
b) π
c) π/2
d) π/4
View Answer

Answer: d
Explanation: The period of a sine wave is 360⁰ or 2π radians. So, a sine wave takes 45⁰ or π/4 radians to complete a quarter cycle.
advertisement

10. A sine wave completes full cycle in ____ radians.
a) π
b) 2π
c) π/4
d) π/2
View Answer

Answer: b
Explanation: The period of a sine wave is 360⁰ or 2π radians. So, a sine wave takes 90⁰ or 2π radians to complete a full cycle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Network Theory.

To practice all areas of Network Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn