Molecular Biology Questions and Answers – DNA Topology – 3

This set of Molecular Biology Questions and Answers for Experienced people focuses on “DNA Topology – 3”.

1. Topoisomerases I and II differ only on the number of steps required to change the linking number.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Type II topoisomerase changes the linking number in two steps whereas type I in one step. Also for this process type II topoisomerase requires ATP but type I do not require ATP hydrolysis.

2. Which special enzyme introduces negative supercoils in DNA?
a) Type I topoisomerase
b) Type II topoisomerase
c) Gyrase
d) Helicase
View Answer

Answer: c
Explanation: A special type of type II topoisomerase found in prokaryotes, known as the DNA gyrase introduces negative supercoils rather than removing it. DNA gyrase is responsible for the negative supercoiling of DNA in prokaryotes.

3. Which of the following is not a property of topoisomerase?
a) Removal of supercoil
b) Helps in DNA replication
c) Cannot catenate and decatenate
d) Utilizes ATP to change linking number
View Answer

Answer: c
Explanation: Topoisomerases promotes several other reactions important to maintaining the proper DNA structure within the cell. The enzymes use the same transient break and strand passage reaction for both catenation and decatenation of circular DNA molecules.
advertisement
advertisement

4. Topoisomerases introduces catenation to promote cell division.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Topoisomerases play an essential role for unlinking DNA molecules and thus allowing them to separate into two daughter cells promoting cell division. The process of separation of these cccDNA is known as decatenation. This reaction is readily promoted by type II topoisomerase.

5. Type I topoisomerase can never decatenate catenated circular DNA?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Type II topoisomerase can decatenate circular DNA in any situation. But type I topoisomerase can only decatenate catenated circular DNA when any one of the strand caries a nick or gap.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The promotion of DNA breaking and rejoining by topoisomerase requires______________
a) High – energy cofactor
b) Ligase
c) DNase I
d) No external enzyme required
View Answer

Answer: d
Explanation: Topoisomerases are able to promote both DNA cleavage and rejoining without the assistance of other proteins or high – energy cofactors. This is because they use a covalent – intermediate mechanism which stores the energy of phosphodiester bond cleavage to reseal the backbone later.

7. Attack of the topoisomerase gives rise to ____________
a) Hydroxy – valine linkage
b) Phospho – tyrosine linkage
c) Hydroxy – cystine linkage
d) Phospho – proline linkage
View Answer

Answer: b
Explanation: DNA cleavage occurs when a tyrosine residue in the active site of the topoisomerase attacks a phosphodiester bond in the backbone of the target DNA. This attack generates a break in the DNA whereby the topoisomerase is covalently joined to one of the broken ends via a phosphotyrosine linkage.
advertisement

8. To reseal the DNA backbone where does topoisomerase gets the energy from?
a) ATP hydrolysis
b) High energy cofactor
c) Phosphodiester cleavage
d) Phosphotyrosine cleavage
View Answer

Answer: c
Explanation: The Phospho – tyrosine linkage conserves the energy in the phosphodiester bond that was cleaved. Therefore, the DNA can be resealed simply by reversing the original reaction: the OH group from one broken DNA end attack the Phosphotyrosine on reforming the DNA phosphodiester bond.

9. Which of the following does not occur during cell division in prokaryotes?
a) Multiple decatenations
b) DNA cleavage
c) DNA rejoining
d) Strand passage
View Answer

Answer: a
Explanation: Between the steps of DNA cleavage and DNA rejoining, the topoisomerase promotes the passage of a second segment of DNA through the break. Topoisomerase function thus involves DNA cleavage, strand passage and DNA rejoining in highly coordinated manner.
advertisement

10. The active site of the topoisomerase contains a tyrosine residue.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes the active site of the topoisomerase contains a tyrosine residue. This is a major requirement because it is used to produce the covalent DNA – tyrosine intermediate. This intermediate thus formed, stores the energy evolved during the phosphodiester bond breakage to reseal the backbone after the process of decatenation is complete.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Molecular Biology.

To practice all areas of Molecular Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.