Mathematics Questions and Answers – Coordinates and Quadrants – 1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coordinates and Quadrants – 1”.

1. Find the coordinates of point A and B as given in the figure.

a) A(4, 6) and B(4, 6)
b) A(-4, 6) and B(4, -6)
c) A(-4, -6) and B(4, 6)
d) A(4, -6) and B(-4, 6)
View Answer

Answer: b
Explanation: Point A is in 2nd quadrant with coordinates (-4, 6) and Point B is in 4th quadrant with coordinates (4, -6).
advertisement

2. Identify the quadrant of point Q.

a) I
b) II
c) III
d) IV
View Answer

Answer: c
Explanation: The axes divide the plane into four parts called quadrants which are numbered in anticlockwise direction as I, II, III, IV. The point Q lies in III quadrant with coordinates (-4, -5).

3. The ordinate and abscissa of point A are ______________

a) 2, 3
b) 3, 2
c) 2, 2
d) 3, 3
View Answer

Answer: a
Explanation: The y-coordinate is called as ordinate and x-coordinate of a point is called abscissa. The ordinate and abscissa of point A are 2 and 3 respectively.
advertisement
advertisement

4. What is the sum of abscissas of point A and B?

a) 7
b) 2
c) 9
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Coordinates of point A and B are (2, 2) and (6, 4) respectively.
Abscissa of point A = 2
Abscissa of point B = 5
Sum of abscissas of A and B is 7.

5. What is the sum of abscissa and ordinate of point P and point Q?

a) 2
b) 1
c) 0
d) -1
View Answer

Answer: c
Explanation: Coordinates of point P are (3, 4) and that of point Q are (-5, -3).
Abscissa of P = 3
Ordinate of Q = -3
Sum = 3 + (-3) = 0.
advertisement

6. What is the sum of y-coordinates of point G and H?

a) 6
b) -6
c) 3
d) -3
View Answer

Answer: b
Explanation: Coordinates of point G and H are (4, -2) and (-2, -4) respectively.
y-coordinate of G = -2
y-coordinate of H = -4
Sum = (-2) + (-4) = -6.

7. What will be the ordinate of P if sum of abscissa of P and abscissa of Q is 9?

a) 2
b) 9
c) 4
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Coordinates of point Q = (6, 6).
Abscissa (x-coordinate) of Q = 6
Sum of abscissa of P and abscissa of Q = 9
Abscissa of P = 9 – 6 = 3.
advertisement

8. Calculate the length of Line PQ.

a) 10
b) 9
c) 8
d) 7
View Answer

Answer: a
Explanation: Coordinates of P = (-3, 4)
Coordinates of Q = (7, 4)
Length of line PQ = x-coordinate of P + x-coordinate of Q
= 3 + 7 = 10 units.

9. Find the coordinates of a point which is at a distance of 4m to the right of A and 2m above A.

a) (0, 7)
b) (2, 7)
c) (7, 7)
d) (2, 4)
View Answer

Answer: c
Explanation: Coordinates of A = (3, 5)
Abscissa of new point = Abscissa of A + 4 = 3 + 4 = 7
Ordinate of new point = Ordinate of A + 2 = 5 + 2 = 7
Coordinates of new point = (7, 7).
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 9.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter