Mathematics Questions and Answers – Coordinate Geometry & Cartesian System

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coordinate Geometry & Cartesian System”.

1. Point where XX’ and YY’ intersect, is called __________
a) abscissa
b) ordinate
c) origin
d) coordinate
View Answer

Answer: c
Explanation: As shown in diagram, point where XX’ and YY’ intersect, is denoted by “O”. It is called Origin.

advertisement

2. How many parts does the axes divide the plane into?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: d
Explanation: As shown in diagram, two axes XX’ and YY’ divide the plane into four parts.
One part is
Each part is called quadrant. They are measured anticlockwise from axis OX.

3. In the below diagram, distance of point P perpendicular to Y axis is measured along __________ axis.

a) positive x
b) positive Y
c) negative x
d) negative y
View Answer

Answer: a
Explanation: As shown in diagram below, point P is located at right hand side from y axis and right hand side of y axis is positive x axis, therefore distance of point P perpendicular to Y axis is measured along positive x axis.

advertisement
advertisement

4. Which of the following are positive directions?
a) OX’ and OY’
b) OX and OY’
c) OX’ and OY
d) OX and OY
View Answer

Answer: d
Explanation: As shown in below diagram,

Positive numbers lie on the directions OX and OY and Negative numbers lie on the directions OX’ and OY’, therefore positive directions are OX and OY.

5. If a point is in 2nd quadrant, then it is in __________ form.
a) (+, +)
b) (+, -)
c) (-, +)
d) (-, -)
View Answer

Answer: c
Explanation: As shown in diagram below, any point in 2nd quadrant will be in the form (-, +) since 2nd quadrant is enclosed by negative x – axis and positive y – axis.
Similarly, any point in 1st quadrant will be in the form (+, +).
Any point in 3rd quadrant will be in the form (-, -).
Any point in 4th quadrant will be in the form (+, -).

advertisement

6. From the given diagram, coordinates of point P are __________

a) (2, -3)
b) (-2, 3)
c) (2, 3)
d) (3, 2)
View Answer

Answer: a
Explanation: We can see in diagram that distance of point P is 2 from y – axis in positive x – axis direction and 3 from x – axis but in negative y – axis direction.
Therefore, x – coordinate and y – coordinate of point p will be 2 and -3 respectively.
Coordinates of any points are shown in (x – coordinate, y – coordinate) form.
Therefore, coordinates of point P are (2, -3).

7. Point (6, 9) and (9, 6) are same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Point (6, 9) and point (9, 6), both are shown in the diagram below. We can see that they are not the same since x and y coordinates of point (6, 9) are 6 and 9 respectively while x and y coordinates of point (9, 6) are 9 and 6 respectively.

advertisement

8. Why is coordinate geometry used?
a) To find square root of a number
b) To locate a point in a plane precisely
c) To create different shapes
d) To multiply numbers
View Answer

Answer: b
Explanation: Consider the diagram given below.
Suppose we want to know the location of point p, would it be enough if we only knew that the distance between the point and x – axis is 4?
Would it be enough if we only knew that the distance between the point and y – axis is 6?
Certainly not.
But if we know that it’s distance from x – axis and y – axis is 4 and 6 respectively, then we can easily locate it in a plane. Hence, coordinate geometry makes it easier to locate any point in a plane precisely.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 9.

advertisement

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter