Mathematics Questions and Answers – Coordinates and Quadrants – 2

«
»

This set of Mathematics MCQs for Class 9 focuses on “Coordinates and Quadrants – 2”.

1. What will be the coordinates of a point B if B is plotted as mirror image of A in 3rd Quadrant?

a) (7, 2)
b) (-5, -2)
c) (7, 8)
d) (0, -5)
View Answer

Answer: b
Explanation: Coordinates of A = (-5, 2)
Since B is mirror image of A, x-coordinate will be same and y-coordinate will be same, but in 3rd quadrant. Therefore, Coordinates of B = (-5, -2).

advertisement

2. What will be the coordinates of a point Q if Q is plotted diagonally opposite to P in 4th Quadrant?

a) (-4, -6)
b) (4, 6)
c) (-4, 6)
d) (4, -6)
View Answer

Answer: d
Explanation: Coordinates of P = (-6, 4).
Since Q is diagonally opposite to P, value of x-coordinate of Q will be x-coordinate of P and value of y-coordinate of Q will be y-coordinate of P, but both in 4th quadrant.
So, Coordinates of Q = (4, -6).

3. What will be the coordinates of a point B if it is 2 units above origin in y axis direction and 2units to the left of A in x-axis direction?

a) (5, 2)
b) (0, 2)
c) (-5, 2)
d) (-5, -2)
View Answer

Answer: a
Explanation: Coordinates of A = (7, 5). Since B is 2 units above origin, value of y-coordinate of B = 2. Also, B is 2 units to the left of A, value of x-coordinate of B = x-coordinate of A – 2 = 7 – 2 = 5.
Coordinates of B = (5, 2)

advertisement
advertisement

4. What will be the perpendicular distance of point P from x-axis?

a) 5 units
b) 4 units
c) 3 units
d) 2 units
View Answer

Answer: b
Explanation: Perpendicular distance of a point from x-axis is the value of the ordinate of the point. Coordinates of point P = (5, 4). Point P is 4 units away from x-axis.

5. What will be the perpendicular distance of point Q from y-axis?

a) 8 units
b) 6 units
c) 5 units
d) 3 units
View Answer

Answer: d
Explanation: Perpendicular distance of a point from y-axis is the value of the abscissa of the point. Coordinates of point Q = (3, 2). Point Q is 3 units away from y-axis.

advertisement

6. Identify the figure when point A, B and origin are joined as OA, OB and AB?

a) Circle
b) Rectangle
c) Triangle
d) Square
View Answer

Answer: c
Explanation: Out of the given options, only a triangle can be formed with 3 points. Lines OA, OB and AB form a right angled triangle as A and B are having coordinates in different quadrants.

7. Calculate the area of triangle AOB formed by joining OA, OB and AB?

a) 5 sq. units
b) 15 sq. units
c) 10 sq. units
d) 0 sq. units
View Answer

Answer: b
Explanation: Coordinates of A = (5, 0)
Coordinates of B = (0, 6)
Length of OA = 5 units
Length of OB = 6 units
Area of triangle AOB = 1/2 * base * height = 1/2 * 5 * 6 = 15 sq. units.

advertisement

8. What will be the coordinates of B and C if B and C are mirror images of point A with respect to x and y axis respectively?

a) B(3, -5) and C(-3, 5)
b) B(3, 5) and C(3, 5)
c) B(-3, 5) and C(-3, 5)
d) B(3, -5) and C(3, -5)
View Answer

Answer: a
Explanation: Coordinates of A = (3, 5). Since B is mirror image with respect to x-axis, only y-coordinate will be of opposite sign. So, coordinates of B = (3, -5). Since C is mirror image with respect to y-axis, only x-coordinate will be of opposite sign. So, coordinates of C = (-3, 5).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 9.

advertisement

To practice Mathematics MCQs for Class 9, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter