Machine Dynamics Questions and Answers – Watt Governor

«
»

This set of Machine Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Watt Governor”.

1. In a Hartnell governor, the lift of the sleeve is given by
a) (r1 + r2y/x
b) (r1 + r2x/y
c) (r1 – r2y/x
d) (r1 – r2x/y
View Answer

Answer: c
Explanation: h = (r1 – r2y/x
and stiffness of the spring, s = S2 – S1/h
advertisement

2. In a Hartnell governor, the compression of the spring is ______________ the lift of the sleeve.
a) equal to
b) less than
c) greater than
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None

3. In a Hartnell governor, the stiffness of the spring is given by
a) S1 + S2/h
b) S2 – S1/h
c) S1 + S2/2h
d) S1 – S2/2h
View Answer

Answer: b
Explanation: h = (r1 – r2y/x
and stiffness of the spring, s = S2 – S1/h

4. Which of the following is a spring controlled governor?
a) Hartnell governor
b) Hartung governor
c) Wilson-Hartnell governor
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None
advertisement

5. A pendulum type governor is a Watt governor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A Hartnell governor is a spring loaded governor.
Watt’s governor is a pendulum type governor.

6. A Porter governor is a
a) dead weight governor
b) pendulum type governor
c) spring loaded governor
d) inertia governor
View Answer

Answer: b
Explanation: A Hartnell governor is a spring loaded governor.
Watt’s governor is a pendulum type governor.
As Porter governor is the modification of Watt’s governor, so it is also a pendulum type governor.

7. Which of the following governor is used to drive a gramophone?
a) Watt’s governor
b) Porter governor
c) Pickering governor
d) Hartnell governor
View Answer

Answer: c
Explanation: A Pickering governor is mostly used for driving gramophone. It consists of three straight leaf springs arranged at equal angular intervals round the spindle. Each spring carries a weight at the centre.
advertisement

8. The sensitiveness of a governor depends upon the lift of the sleeve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In general, the greater the lift of the sleeve corresponding to a given fractional change in speed, the greater is the sensitiveness of the governor.

9. For two governors A and B, the lift of sleeve of governor A is more than that of governor B, for a given fractional change in speed. It indicates that
a) governor A is more sensitive than governor B
b) governor B is more sensitive than governor A
c) both governors A and B are equally sensitive
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In general, the greater the lift of the sleeve corresponding to a given fractional change in speed, the greater is the sensitiveness of the governor.

10. The sensitiveness of the governor ____________ as the speed range decreases.
a) remains unaffected
b) decreases
c) increases
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For a given lift of the sleeve, the sensitiveness of the governor increases as the speed range decreases.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Dynamics.
To practice all areas of Machine Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn