Machine Dynamics Questions and Answers – Torsionally Equivalent Shaft

«
»

This set of Machine Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Torsionally Equivalent Shaft”.

1. From the following data, calculate the equivalent length of shaft in m.
l1=0.6m, l2=0.5m, l3=0.4m
d1=0.095m, d2=0.06m, d3=0.05m
a) 8.95
b) 7.95
c) 6.95
d) 5.95
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that torsional equivalent shaft length is given by
l1/(d1)4 + l2/(d2)4 + l3/(d3)4
substituting the values we get
L = 8.95 m.
advertisement

2. In a system with different shaft parameters, the longest shaft is taken for calculations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a system with different shaft parameters the equivalent shaft length is taken which depends on the length and diameters of each shaft.

3. From the following data, calculate natural frequency of free torsional vibrations in Hz.
l1=0.6m, l2=0.5m, l3=0.4m
d1=0.095m, d2=0.06m, d3=0.05m
Ma = 900 Kg, Mb = 700 Kg
ka = 0.85m, kb = 0.55m
C = 80 GN/m2
a) 3.37
b) 7.95
c) 6.95
d) 5.95
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that torsional equivalent shaft length is given by
l1/(d1)4 + l2/(d2)4 + l3/(d3)4
substituting the values we get
L = 8.95 m
now calculating J
we get polar moment of inertia J = 8×106 m4
Now we know that natural frequency is given by the formula
f = \(\frac{1}{2}\sqrt{(\frac{C.J}{l.I})}\)
f = 3.37 Hz.
advertisement
advertisement

4. From the following data, calculate the location of node from the left end of shaft (l1).
l1=0.6m, l2=0.5m, l3=0.4m
d1=0.095m, d2=0.06m, d3=0.05m
Ma = 900 Kg, Mb = 700 Kg
ka = 0.85m, kb = 0.55m
a) 0.855m
b) 0.795m
c) 0.695m
d) 0.595m
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that for the system to be in vibration, the frequency should be same for all rotors
therefore,
LaIa = LbIb
Where La is the length of the left end shaft.
Substituting the values we get,
l = 0.855m.

5. For a vibration system having different shaft parameters, calculate which of the following cannot be the diameter of the equivalent shaft if the diameters of shafts in m are: 0.05, 0.06, 0.07.
a) 0.05
b) 0.06
c) 0.07
d) 0.08
View Answer

Answer: d
Explanation: In a torsionally equivalent shaft, it is assumed that the equivalent shaft has the diameter which is equal to one of the diameters of the shaft and equivalent length is calculated.
advertisement

6. A single cylinder oil engine works with a three rotor system, the shaft length is 2.5m and 70mm in diameter, the middle rotor is at a distance 1.5m from one end. Calculate the free torsional vibration frequency for a single node system in Hz if the mass moment of inertia of rotors in Kg-m2 are: 0.15, 0.3 and 0.09. C=84 kN/mm2
a) 171
b) 181
c) 191
d) 201
View Answer

Answer: a
Explanation: For a single node system, the node occurs at a distance 1.146m from left end.
The polar moment of inertia = 2.36×106 m4
La = 0.4356m (from same frequency relation)
Substituting these values into the frequency relation we get
f = 171 Hz.

7. A single cylinder oil engine works with a three rotor system, the shaft length is 2.5m and 70mm in diameter, the middle rotor is at a distance 1.5m from one end. Calculate the free torsional vibration frequency for a two node system in Hz if the mass moment of inertia of rotors in Kg-m2 are: 0.15, 0.3 and 0.09. C=84 kN/mm2
a) 257
b) 281
c) 197
d) 277
View Answer

Answer: d
Explanation: For a two node system, the first node occurs at a distance 0.4356 m from left end.
The polar moment of inertia = 2.36×106 m4
La = 0.4356m ( from same frequency relation )
Lc = 0.726 m
Substituting these values into the frequency relation we get
f = 277 Hz.
advertisement

8. Frequency is independent of the no. of nodes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The frequency of the free torsional vibration depends on the number of nodes it forms, it also depends on the no. of rotors as the no. of rotors have an effect on the number of nodes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Dynamics.

advertisement

To practice all areas of Machine Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter