Machine Dynamics Questions and Answers – Steam Engine Valves and Reversing Gears

«
»

This set of Machine Dynamics Quiz focuses on “Steam Engine Valves and Reversing Gears”.

1. In a steam engine, the distance by which the outer edge of the D-slide valve overlaps the steam port is called
a) lead
b) steam lap
c) exhaust lap
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Steam lap is the distance by which the outer edge of the D-slide valve overlaps the steam port.
advertisement

2. In a steam engine, the distance by which the inner edge of the D-slide valve overlaps the steam port is called lead.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In actual practise, the displacement of the D-slide valve is greater than the steam lap by a distance known as lead of the valve.

3. The displacement of the D-slide valve is ______________ the steam lap by a distance known as lead of the valve.
a) greater than
b) less than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In actual practise, the displacement of the D-slide valve is greater than the steam lap by a distance known as lead of the valve.

4. The D-slide valve is also known as
a) inside admission valve
b) outside admission valve
c) piston slide valve
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the steam is admitted from outside the steam chest, therefore, D-slide valve is also known as outside admission valve.
advertisement

5. The piston slide valve is an inside admission valve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the steam enters from the inside of the two pistons, therefore, the piston valve is also known as inside admission valve.

6. The distance by which the _____________ of the D-slide valve overlaps the steam port is called exhaust lap.
a) inner edge
b) outer edge
c) centre edge
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Steam lap or exhaust lap is the distance by which the outer edge of the D-slide valve overlaps the steam port.

7. Which of the following statement is correct?
a) The power absorbed in operating the piston valve is less than D-slide valve.
b) The wear of the piston valve is less than the wear of the D-slide valve.
c) The D-slide valve is also called outside admission valve.
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the statements are correct.
advertisement

8. The distance moved by the valve from one end to the other end is called valve travel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Valve travel is the distance moved by the valve from one end to the other end.

9. The throw of the eccentric is equal of the valve travel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The throw of the eccentric is equal to half of the valve travel.

10. In a steam engine, one method of obtaining the earlier cut-off with a simple slide valve is by increasing the angle of advance of the eccentric while the throw of the eccentric, steam lap and exhaust lap are kept constant. The method will
a) cause withdrawing or throttling of steam
b) reduce length of effective stroke of piston
c) reduce maximum opening opening of port to steam
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In a steam engine, one method of obtaining the earlier cut-off with a simple slide valve is by increasing the angle of advance of the eccentric while the throw of the eccentric, steam lap and exhaust lap are kept constant. The method will reduce length of effective stroke of piston.
In a steam engine, one method of obtaining the earlier cut-off with a simple slide valve may be obtained by increasing the angle of advance of the eccentric but reducing the throw of the eccentric and keeping the steam lap and exhaust lap constant. The method will cause withdrawing or throttling of steam.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Dynamics.
To practice all areas of Machine Dynamics for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn