Machine Dynamics Questions and Answers – Bevis Gibson Flash Light Torsion Dynamometer

This set of Machine Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bevis Gibson Flash Light Torsion Dynamometer”.

1. Which of the following dynamometers works on the assumption of uniform density of air?
a) Belt transmission
b) Epicyclic train dynamometer
c) Torsional dynamometer
d) Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer
View Answer

Answer: d
Explanation: Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer’s working depends on the fact that the density of air is uniform and light has an infinite velocity during its propagation.

2. Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer is a transmission dynamometer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer is not absorption and is a transmission dynamometer. It uses the propagation of light to rotate the shaft.

3. The lamp and the eye piece must be moved _______ so as to bring them into line.
a) Radially
b) Tangentially
c) Parallel
d) In opposite plane
View Answer

Answer: a
Explanation: In a Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer, the setup consisting of lamp and the eyepiece must be moved radially in order to bring them into one line.
advertisement
advertisement

4. When the shaft is not transmitting torque, which of the following phenomenon occurs?
a) Visible Flashing of light
b) Flashing of light cannot be seen
c) Angle of torsion cannot be measured
d) Torsion meter stops working
View Answer

Answer: a
Explanation: When the shaft is not transmitting torque, the position of slit does not change relative to one another, as a result flashing of light can be seen. This phenomenon occurs only because the relative position of slits does not change.

5. When the shaft is transmitting torque, which of the following phenomenon occurs?
a) Visible Flashing of light
b) Flashing of light cannot be seen
c) Angle of torsion cannot be measured
d) Torsion meter stops working
View Answer

Answer: b
Explanation: When the shaft is transmitting torque, the position of slit does change relative to one another, as a result flashing of light cannot be seen. This phenomenon occurs only because the relative position of slits is changing.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. When the shaft is transmitting torque, which of the following phenomenon can cause visibility of light in the eyepiece?
a) Moving eyepiece equal to the lag amount
b) Moving eyepiece lesser than the lag amount
c) Moving eyepiece greater than the lag amount
d) Independent of eyepiece position
View Answer

Answer: a
Explanation: During transmission of torque by the shaft, the light is not visible as is does not reach the eyepiece however if the eyepiece is moved to the same amount as the lag of the disc, then light can be seen on the eyepiece.

7. To measure the angle of twist, which of the following device is used in the Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer?
a) Torsion meter
b) Prony brake dynamometer
c) Rope brake dynamometer
d) Belt transmission dynamometer
View Answer

Answer: b
Explanation: Torsion meter is the device used in Bevis-Gibson Flash Light Torsion Dynamometer to measure the angle of twist in the shaft. This helps in calculating the lag of the disc which in turn is essential for making the light visible at the eyepiece.
advertisement

8. Light is visible when the torque is being transmitted by the shaft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When the torque being transmitted by the shaft, the relative position of disc changes and therefore the light cannot be obtained at the eyepiece.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Dynamics.

advertisement

To practice all areas of Machine Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.