Machine Dynamics Questions and Answers – Balancing of V-engines

«
»

This set of Machine Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Balancing of V-engines”.

1. A V-twin engine has the cylinder axes at 90 degrees and the connecting rods operate a common crank. The reciprocating mass per cylinder is 11.5 kg and the crank radius is 7.5 cm. The length of the connecting rod is 0.3 m. If the engine is rotating at the speed is 500 r.p.m. What is the value of maximum resultant secondary force in Newtons?
a) 736
b) 836
c) 936
d) 636
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum resultant secondary force is given by the equation:
\(\sqrt{2}\) (m/n)xω2.r
substituting the values we get
Fsmax = 836 N.
advertisement

2. If the mass of the reciprocating parts is doubled, then the primary force is halved.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The primary force has a direct relation with the mass of the reciprocating parts thus doubling the mass will result in an increment of two times in the primary force.

3. A V-twin engine has the cylinder axes at 90 degrees and the connecting rods operate a common crank. The reciprocating mass per cylinder is 23 kg and the crank radius is 7.5 cm. The length of the connecting rod is 0.3 m. If the engine is rotating at the speed is 500 r.p.m. What is the value of maximum resultant secondary force in Newtons?
a) 7172
b) 1672
c) 1122
d) 1272
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum resultant secondary force is given by the equation:
\(\sqrt{2}\) (m/n)xω2.r
substituting the values we get
Fsmax = 1672 N.

4. A V-twin engine has the cylinder axes at 90 degrees and the connecting rods operate a common crank. The reciprocating mass per cylinder is 34.5 kg and the crank radius is 7.5 cm. The length of the connecting rod is 0.3 m. If the engine is rotating at the speed is 500 r.p.m. What is the value of maximum resultant secondary force in kN?
a) 2.238
b) 2.508
c) 2.754
d) 2.908
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum resultant secondary force is given by the equation:
\(\sqrt{2}\) (m/n)xω2.r
substituting the values we get
Fsmax = 2508 N.
advertisement

5. From the following data of a 60 degree V-twin engine, determine the maximum value for secondary forces in newtons:
Reciprocating mass per cylinder = 1.5 Kg
Stroke length = 10 cm
Length of connecting rod = 25 cm
Engine speed = 2500 rpm
a) 890.3
b) 760.4
c) 580.3
d) 970.6
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum value for secondary force is given by the equation:
\(\sqrt{3}\) /2x(m/n).ω2.r
substituting the values we get
Fpmax = 890.3 N.

6. From the following data of a 60 degree V-twin engine, determine the maximum value for primary forces in newtons:
Reciprocating mass per cylinder = 1.5 Kg
Stroke length = 10 cm
Length of connecting rod = 25 cm
Engine speed = 2500 rpm
a) 7711
b) 4546
c) 2508
d) 8764
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary force is maximum, when θ = θ°
therefore the equation for maximum primary force becomes
(m/2)ω2rx3
substituting the values we get
Fpmax = 7711 N.

7. From the following data of a 60 degree V-twin engine, determine the minimum value for primary forces in newtons:
Reciprocating mass per cylinder = 1.5 Kg
Stroke length = 10 cm
Length of connecting rod = 25 cm
Engine speed = 2500 rpm
a) 7711
b) 4546
c) 2570
d) 8764
View Answer

Answer: c
Explanation: The primary force is maximum, when θ = 90°
therefore the equation for maximum primary force becomes
(m/2)ω2r
substituting the values we get
Fpmax = 2570 N.
advertisement

8. For a V-twin engine, which of the following means can be used to balance the primary forces?
a) Revolving balance mass
b) Rotating balance mass
c) Reciprocating balance mass
d) By the means of secondary forces
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that primary resultant force depends on speed of revolution, mass and radius of rotation. Hence revolving mass can be used to balance the primary forces.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Dynamics.

To practice all areas of Machine Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn