Machine Design Questions and Answers – Design of IC Engine Components

«

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of IC Engine Components”.

1. Compression Ratio in diesel engine is lesser than that in Spark Ignition engine.
a) True
b) No
c) They are equal
d) Doesn’t matter
View Answer

Answer: b
Explanation: In diesel engine, there is no spark to ignite, charge is compressed to greater extent to support self-ignition.
advertisement

2. Petrol engine are more economical than diesel engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Diesel engine have better thermal efficiency and hence are more economical.

3. There are ____ types of liners.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Dry liners and wet liners.

4. If no re boring allowance is to be given, then thickness of cylinder wall is max pressure is 3.5N/mm², bore diameter=200mm and permissible tensile stress is 40N/mm².
a) 7mm
b) 8mm
c) 9mm
d) 10mm
View Answer

Answer: c
Explanation: t=pD/2σ=8.75mm.

5. If diameter of cylinder of bore is 120mm, then thickness of the cylinder will be
a) Information not sufficient
b) 7mm
c) 12mm
d) 6mm
View Answer

Answer: b
Explanation: t=0.045D + 1.6.
advertisement

6. If diameter of cylinder bore is 120mm, then thickness of dry liner will be
a) 2.2mm
b) 3.6mm
c) 4.8mm
d) 6mm
View Answer

Answer: b
Explanation: t= 0.03D to 0.035D.

7. If diameter of cylinder bore is 120mm, then thickness of water jacket wall will be
a) 4.26mm
b) 5.25mm
c) 2.56mm
d) All of the listed
View Answer

Answer: d
Explanation: p=t/3 to 3t/4, where t= thickness of cylinder wall=7mm.

8. If diameter of cylinder bore is 120mm, then thickness of water cylinder flange will be
a) 8.8mm
b) 10.2mm
c) 7.8mm
d) 12mm
View Answer

Answer: a
Explanation: q=1.2t to 1.4t.

9. If nominal diameter of bolt used is 20mm, then find the radial distance between outer diameter of flange and pitch circle diameter of studs.
a) 24mm
b) 28mm
c) 32mm
d) 36mm
View Answer

Answer: b
Explanation: r=d+6 to 1.5d i.e. 26mm to 30mm.

10. The circumferential hoop stress and longitudinal stress are both shear stress.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: They both are tensile stress.
advertisement

11. The circumferential hoop stress and longitudinal stress act in same direction and hence are straight away added.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: They both act perpendicularly to each other and thus net stress in these directions is reduced.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Design.
To practice all areas of Machine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn