Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Basic Principles of Sine Wave Oscillator – 4

This set of Linear Integrated Circuit Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Basic Principles of Sine Wave Oscillator – 4”.

1. A Biphasic oscillator produces output signal that have
a) Cosine wave only
b) Both sine and cosine wave
c) Two identical sine wave
d) Two identical cosine wave
View Answer

Answer: c
Explanation: A biphasic oscillator is a sine wave oscillator. Therefore, the output signals will be two identical sine waves that are 180o out of phase with each other.

2. If the output of the sinewave oscillator is Vsinωot, then determine the output of the inverter in the Biphasic oscillator.
a) Vsin(ωot+(3π/2))
b) Vsin(ωot+2π)
c) Vsin(ωot+π)
d) Vsin(ωot+(π/2))
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the output of Biphasic oscillator are 180o out of phase with each other. The sine wave passing through the inverting amplifier (with gain of one) outputs the signal with 180o phase shift.

3. A function generator can produce
a) Many identical waves
b) Square and sine waves only
c) Different types of waves simultaneously
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Oscillator circuits generate only one type of waveform like square, triangular or sine wave separately, whereas a function generator can produce all three types of waves simultaneously.
advertisement
advertisement

4. Which of the following have distorted sinewave?
a) Function generator
b) Biphasic oscillator
c) RC phase shit oscillator
d) Wein bridge oscillator
View Answer

Answer: a
Explanation: The sine shaper in function generator produces a sine wave by rounding off the tips of the triangular wave. The distortion of the sine wave thus produced is ver high compared to the sine waves generated by other oscillator.

5. Usually circuit producing sine waves are called as
a) Oscillators
b) Generators
c) Multivibrators
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The generators and the oscillators are equivalent terms, they can be interchangeable. Therefore, the circuits producing sine waves are called oscillator, while those generating a square wave or triangular wave are generators.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. An IC function generator can allow the signals for
a) Amplitude Modulation (AM)
b) Frequency Modulation (FM)
c) Frequency Shift Keying (FSK)
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: IC function generator allows FM, AM and FSK of signals in addition to producing different waveform with variable duty cycle pulse.

7. The current in the XR-2206 Function generator is determined by
a) External resistors
b) External capacitors
c) External capacitors or external resistors
d) Both external capacitor and external resistor
View Answer

Answer: c
Explanation: The constant current is determined by the external resistors connected to current switches or the external capacitor connected to current controlled oscillator.
advertisement

8. What will be the output, if a 180Ω resistor which was connected between 13th and 14th pin terminal is removed.
Find output when the resistor connected between 13th and 14th pin terminal is removed
a) A triangular wave
b) A sine wave
c) A square wave
d) A rectangular wave
View Answer

Answer: a
Explanation: When pin 13 and 14 are open, the gain of the sine shaper become linear and the output from the sine shaper will be a triangular wave.

9. Find the difference of potential that can be applied to XR-2206 function generator.
a) 26v
b) 5v
c) 19v
d) 30v
View Answer

Answer: c
Explanation: If the power is applied to both V+ and V inputs. Then, the difference of potential (i.e. V+ – V) should be at least +10v but less than 26v.
advertisement

10. The value of current and frequency of the output waveform are 5A and 13.33kHz. Find the capacitance value in function generator?
a) 250µF
b) 120µF
c) 850µF
d) 370µF
View Answer

Answer: b
Explanation: The frequency of the output waveform f=(0.32×I)/C
=> C=(0.32×I)/f = (0.32×5A)/13.33kHz = 120µF.

11. How many set of pins are required to control the frequency in XR-2206 function generator?
a) Two
b) Three
c) Four
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Frequency can be controlled by three sets of pin
1) Capacitor (100pF≤C≤100µF) connected to current controlled oscillator
2) Resistor connected between the current switches
3) Voltage at Frequency Shift Keying connected to current switches.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuit for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.