Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Slew Rate – 1

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Slew Rate – 1”.

1. Slew rate is defined as the rate of change of
a) Output voltage with respect to time
b) Input voltage with respect to time
c) Both output input voltage with respect to time
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Slew rate is the maximum rate of change of output voltage caused by a step input voltage with respect to time.

2. How the slew rate is represented?
a) 1V/ms
b) 1V/s
c) 1V/µs
d) 1mv/S
View Answer

Answer: c
Explanation: Slew rate are usually specified in V/µs. For example, 1 V/µs means that the output rises or falls no faster than 1V every microsecond.

3. The natural semiconductor LH0063C has a slew rate of
a) 1400V/µs
b) 6000V/µs
c) 500V/µs
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: National semiconductor LH0063C has a slew rate of 6000V/µs. Generally practical op-amp is available with slew rate from 0.1V/µs to well above 1000V/µs.
advertisement
advertisement

4. Rise time is specified for
a) Large signal
b) Medium signal
c) Small signal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Rise time is specified for small signal, usually when the peak output voltage is less than one volt.

5. Op-amps with wide bandwidth will have
a) Increase in output
b) Higher slew rate
c) Low response time
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: An op-amp slew rate is related to its frequency response. Usually op-amps with wider bandwidth have higher (better) slew rate.

6. Which factor is responsible for causing slew rate?
a) Internal capacitor
b) External resistor
c) None of the mentioned
d) Both internal and external capacitor
View Answer

Answer: d
Explanation: Capacitors require a finite amount of time to charge and discharge. Thus, a capacitor inside or outside the op-amp causes slew rate.

7. Find the value of capacitor, if the rate of change of voltage across the capacitor is 0.78V/µs and current= 12µA.
a) 5µF
b) 2µF
c) 10µF
d) 15µF
View Answer

Answer: d
Explanation: Rate at which the voltage across the capacitor increases is given as dVc/dt= I/C
=> C= I/ (dVc/ dt) = 12µA/0.78V/µs = 15.38 ≅15µF.
advertisement

8. Find the slew rate of op-amp from the output waveform given below?
Find the slew rate of op-amp from the output waveform from the graph
a) 3.4V/µs
b) 10V/µs
c) 20.66V/µs
d) 16V/µs
View Answer

Answer: c
Explanation: Slew rate is defined as the maximum rate of change of the output
SR = 3.1-(-3.1v)/ (0.6/2)µs =6.3/0.3 = 20.66Vµs.

9. For the circuit shown below, calculate the rate of change of output signal
Find the rate of change of output signal in the given voltage follower circuit
a) Vm ωcosωt
b) Vm cosωt
c) Vm cosωt/ωt
d) Vm cosωt/ω
View Answer

Answer: a
Explanation: The given circuit is a voltage follower circuit. So, input voltage = output voltage
=> Vo= Vmsinωt
=>∴ the rate of change of the output voltage = dVo /dt= d(Vmsinωt)/ dt = Vm ωcosωt.
advertisement

10. At what condition, the output of op-amp will be free of distortion?
a) Slew rate > 2πfVm /106 V/µs
b) Slew rate > 2πfVm /106 V/µs
c) Slew rate ≥ 2πfVm /106 V/µs
d) Slew rate = 2πfVm /106 V/µs
View Answer

Answer: b
Explanation: As long as the value of right hand side equation is less than the slew rate of op-amp, the output wave form will always be undistorted.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.